Bijbelstudie met jongeren, hoe begin je eraan?

Als leiding is het logisch dat je geplant bent in Gods Woord en dat je er voor wil zorgen dat de jongeren in jouw groep ook sterke geestelijke wortels krijgen.

Maar hoe doe je dat? Hoe begin je nu praktisch aan een bijbelstudie met tieners? Een stappenplan!

1. Kies een bijbelboek

Heel simpel, je begint bij het begin: wát gaan we samen lezen? Dat kan een dun bijbelboekje zijn, of een boek waar de tieners om vragen, iets waar jij zelf een sterke voorkeur voor hebt, … De keuze ligt bij jou/jullie!

Enkele fijne boeken om me te starten zijn: Johannes, Marcus en Jakobus. Als je het gewend bent om samen studie te doen, ga dan zeker ook eens voor een klepper zoals Genesis of Exodus. Daar ben je vast een tijdje zoet mee 😉

2. Deel het boek op in onderdelen

Zodra je het boek gekozen hebt deel je het op in kleinere gedeeltes. Het doel is om in 1 serie een volledig bijbelboek door te nemen zodat tieners leren aanvoelen wat de waarde is van de héle boodschap van een boek, niet enkel een paar losse bijbelteksten.

Werk per thema (de ondertiteltjes in je Bijbel) of per hoofdstuk. Voor Jakobus zou dat er als volgt kunnen uitzien:

WeekTe behandelen
1Introductie
2Jakobus 1
3Jakobus 2:1-13
4Jakobus 2:14-26
5Jakobus 3:1-12
6Jakobus 3:13-18
7Jakobus 4:1-12
8Jakobus 4:13-5:12
9Jakobus 5:13-20

 

Kleine, behapbare onderdelen dus.

3. Introductie

Laat je tieners zelf het boek eens doorlezen ter voorbereiding (succes!) en vraag hen op voorhand moeilijke passages aan te geven, vragen die ze er bij hebben, dingen die ze écht gewoon vreemd vinden… Alles wat ze maar willen! Je hoeft geen antwoorden te geven op alle moeilijke vragen in deze introductieles. Laat de vragen maar staan maar verzamel ze wel.

Geen gemotiveerde lezers? Als het een kort boek is zoals Jakobus kan je het samen hardop lezen tijdens de eerste sessie en hen de vragen laten stellen zodra ze in hen opkomen.

In de eerste sessie behandel je vooral de achtergrond en context:

  • Wie schreef het boek?
  • Waar?
  • Wanneer?
  • Voor wie?
  • Waarom schreef de auteur dit boek?

Je kan dit zelf opzoeken en/of de tieners deze vragen meegeven als voorbereiding. Zij weten beter dan jij hoe Google werkt dus dit is echt geen uitdaging voor hen!

4. Voorbereiding: Bezorg iedereen een kopie

Zorg elke keer voor een kopie van het onderdeel op een apart blad, met ruimte om aan te duiden, te omcirkelen, vragen bij te schrijven, kleurtjes te gebruiken… Het werkt het handigst als de tieners het stuk voorbereiden zodat ze zelf leren nadenken.

Daag hen uit om te focussen op dit stukje en om er enkele vragen bij te beantwoorden:

  • Waar gaat dit over? Vat het Bijbelgedeelte samen in 2 zinnen.
  • Wat valt je op?
  • Waar heb je vragen bij?
  • Zoek iets dat wijst op wie God is.

5. Samen praten

Tijdens de avonden ga je met de tieners in gesprek over het stuk dat ze voorbereid hebben. Laat hen hun antwoorden op de vragen geven en vergelijk ze met elkaar.

Enkele bijkomende vragen waar je het gesprek mee kan voeden:

  • Hoe past dit stuk in het grotere geheel van het boek? Wat kwam ervoor? Wat komt erna? Is er een logisch vervolg?
  • Wat zou de auteur hebben willen zeggen tegen zijn oorspronkelijke publiek?
  • Wat kunnen wij in onze tijd meenemen uit dit stuk?

Zijn er op voorhand moeilijke vragen naar boven gekomen? Google is your friend! We leven in een tijd dat je zowat alle antwoorden kan vinden. Zijn er meerdere standpunten over een bepaald vraagstuk? Probeer ze dan allemaal op een objectieve manier voor te stellen aan je groep en hen zelf te laten nadenken.

6. Bid!

Bid aan het begin dat de Heilige Geest jullie helpt om de tekst te verstaan. Bid aan het einde voor hulp om het geleerde toe te passen. Bid doorheen de week voor de tieners die graven in Gods Woord.

Gebed is een belangrijk onderdeel van jullie studie samen!

 

Meer hulp nodig?

Als je nog nooit een bijbelstudie geleid hebt met tieners zal je merken dat het ontzettend boeiend is om te zien hoe ze denken en redeneren, en hoe de Bijbel voor hen (en voor jezelf!) tot leven kan komen.

Heb je zelf vragen? Kijk dan of je een leraar uit je buurt als hulplijn kan inschakelen! Je mag gerust aan je tieners zeggen dat jij het antwoord niet weet, maar dat je samen op zoek wil gaan. Als zelfs beroemde theologen niet alle antwoorden hebben, dan hoef jij je ook niet verplicht te voelen om alles te weten, toch?

Wil je liever zo’n studiereeks liever samen uitwerken? Dan kan je ook gerust een vorming aanvragen bij het jeugdwerkconsulententeam van het EJV, we komen graag bij je langs om je praktisch op weg te zetten!