Samen met Filip De Cavel organiseerden we een webinar over kidsmomenten in de kerk. Op groot verzoek halen we er enkele praktische tips uit om te delen met alle EJV leiders.
Heb je na het lezen van deze tips zin om ook aan de slag te gaan? Op 22 november 2023 organiseren we opnieuw een workshop. Hou dus zeker de kalender in de gaten!
Liever sneller wat extra input? Je kan de OPNAME van het webinar met Filip aanvragen door een mailtje te sturen naar EJV Kids medewerker Martine en 5 euro over te schrijven op de EJV rekening: BE87 0010 2576 5094.
Kidsmomenten, wat zijn het juist?
Korte momenten (5-7 minuten) waarbij de hele gemeente op kinderniveau mee kan genieten van een objectles, proefje, verhaal, …
Het wordt pas écht leuk als je je niet enkel op de kinderen richt maar de volwassenen ook betrekt! Meerdere generaties die zich samen rond Gods Woord verzamelen voor een kort moment. Of zoals Filip zegt: intergenerationele momenten.
Tip 1: Begin bij de voor de hand liggende zondagen
Zie je het niet zitten om meteen 52 zondagen te vullen? Begin dan met de zondagen waar een thema aan vasthangt:
- Bijbelse thema’s: Kerst, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren…
- Opdrachtdiensten, doopdiensten, jongerendiensten, …
- Bijbelse of Joodse feesten
- Thema-zondagen: Reformatiezondag, Vluchtelingenzondag
- Bijzondere momenten: bijzondere verjaardagen, jubilea, begin of einde van het schooljaar
Zo heb je meteen een handige aanhaker en heb je al een aantal zondagen gecoverd.
Lukt het goed en heb je de smaak te pakken? Probeer er dan wat regelmaat in te krijgen met tip 2.
Tip 2: Zoek naar series
Met een serie bedoelen we een thema dat doorloopt gedurende een aantal weken. Zo hoef je niet elke keer opnieuw na te denken waar je het over wil hebben. Denk aan: bijbelpassages, patronen die terugkomen doorheen de bijbel, bepaalde personen, opvallende elementen, dieren, …
Een serie helpt ook om de thema’s beter te onthouden en om vooruit te kijken naar de volgende weken! Iedereen zit vast op het puntje van zijn stoel om te horen wat er nu weer zal komen 🙂
Durf hierbij ook minder voor de hand liggende thema’s aan te snijden. Filip behandelde bijvoorbeeld de 7 kerken uit Openbaring of de 66 bijbelboeken samengevat in telkens 1 woord.
Tip 3: Wees flexibel
Zorg dat er tijdens je kindermoment ruimte is voor de reacties van kinderen en volwassenen. Af en toe eens lachen, een proefje dat mislukt, … Allemaal niet erg, het draagt sowieso bij tot het groter verhaal.
Willen kinderen liever niet meedoen met je zorgvuldig voorbereide kidsmoment? Geen probleem, je hoeft niemand te dwingen! Vaak zitten ze op hun stoel toch mee te volgen en durven ze op een later moment wel meewerken!
Zorg altijd voor een veilige omgeving. Heb je op voorhand iemand aangesproken die op het moment zelf niet meer durft? Dan is er vast een volwassene die je uit de brand helpt.
En tot slot…
Tip 4: Have fun!
Gebruik humor en laat de onverwachte grappige momenten gewoon toe! Een overenthousiaste volwassene die op een kinderstoeltje gaat zitten waardoor het breekt, een proefje dat mislukt, een kind dat je clou per ongeluk verklapt … Gewoon eens mee lachen en verder gaan!
En laat je helemaal gaan met de thema’s! Kies wat je zelf leuk vindt en probeer het gewoon uit.
Nog meer inspiratie nodig?
In het najaar 2023 organiseren we opnieuw een workshop rond kindermomenten! Hou de kalender in de gaten en schrijf je tijdig in.