Highlights van EJV-Jongerendag 2023

De EJV Jongerendag 2023 is ondertussen al een aantal maanden achter de rug. Hoe leuk is het om toch nog even terug te blikken op die gezegende dag?! Hieronder vind je een aantal verhalen van jongeren die aanwezig waren op de dag. Veel leesplezier!

Een paar jongeren aan het woord

Michaël Goossens
jongere en vrijwilliger – 20 jaar

Ik heb erg genoten van de EJV-Jongerendag! Mijn hoogtepunt van de dag was iedereen samen zien dansen en zien genieten van de muziek tijdens de avondsamenkomst. Ook de gezellige gesprekken die ik mocht hebben met personen die ik al lang niet gezien had, waren een groot hoogtepunt.

Ik heb dit jaar ook als vrijwilliger geholpen. Ik heb ervan genoten om achter de schermen te kunnen helpen. Er is een leuke sfeer bij de organisatoren en zo is het als vrijwilliger ook aangenaam om mee te doen en te helpen. Wie er van mij zéker mag terugkomen volgend jaar? Dat is Koen! En zeker ook Loorke, om terug een fantastische dag te kunnen organiseren!

Evangeline Verbruggen
jongere – 12 jaar

Wat was jouw hoogtepunt van de EJV-Jongerendag 2023?

Ik vond de optredens, ’s ochtends en ’s avonds, heel tof. Ook de workshops waren goed. Verder vond ik het EJV-café enorm leuk en gezellig. Ten slotte waren de eetkraampjes natuurlijk ook een hoogtepunt van de dag! Kort samengevat: alles was kei leuk!

Hoe heb jij je eerste EJV-Jongerendag ervaren? Had je het je zo voorgesteld?

Het was inderdaad mijn eerste jaar dat ik bij het jongerenprogramma kon meedoen en ik vond het echt super tof! Ik heb het dus als heel leuk ervaren. Ik heb vooral veel toffe mensen teruggezien, van de zomerkampen en mensen die ik goed ken. Ik vond het een hele toffe ervaring en ik kom volgend jaar met heel veel zin en goesting terug!

Wat/Wie mag er zeker volgend jaar terugkomen?

Wat zeker terug moet komen, zijn de toffe workshops en de leuke kampdansjes! Zo zijn ze even opgefrist om ze vervolgens op de kampen weer uit te voeren en te dansen. Wat er ook zeker mag terugkomen, is Gods aanwezigheid natuurlijk!

Op welk moment mocht je God extra hard ervaren?

Ik heb God ervaren, zeker in de optredens. Vooral bij de aanbiddingsavond met We Are One heb ik God heel erg ervaren. Ook de preek sprak mij altijd wel aan, en ook daar zag ik stukjes van God. Doorheen de dag zag ik God ook gewoon door alles, omdat er allemaal gelovige mensen zijn die je omringen. Het is super tof om elk jaar weer veel mensen te zien die allemaal in dezelfde God en om daar één familie mee te vormen.

Diede Smits
vrijwilliger en spreker op de Jongerendag – 27 jaar

De EJV jongerendag, ieder jaar weer een groot feest! Maar wist je dat voor mij dat feest de avond op voorhand al begint? Het zal je niet verbazen dat er aan zo’n jongerendag een heleboel voorbereiding vooraf gaat. En ook de dag op voorhand zijn we al druk in de weer om alles klaar te zetten en de laatste puntjes in orde te brengen. En ieder jaar opnieuw merk ik hoe zalig het is om met een hoop vrienden onze schouders te zetten onder deze bijzondere dag. Er wordt natuurlijk hard gewerkt, maar er wordt ook enorm hard gelachen en het is ieder jaar weer een blij weerzien. En dan moet de jongerendag zelf nog beginnen… En dat is naast de zomerkampen echt wel HET hoogtepunt van mijn jeugdwerkjaar. Ik geniet er enorm van om al die mensen terug te zien en een babbeltje te slaan. En natuurlijk is het ook fijn om te zien hoe alle voorbereidingen samenkomen en de puzzelstukjes op hun plaats vallen. Hoewel de jongerendag ondersteunen vermoeiend is en een regelrechte aanslag op mijn voeten ben ik er niet weg te slaan.

Wat was jouw hoogtepunt van de EJV-Jongerendag 2023?

Het hoogtepunt van deze Jongerendag was overduidelijk het volgende: tijdens het avondprogramma tientallen lichtjes de lucht te zien ingaan. Wat een bemoediging om te zien dat zoveel jonge mensen zijn aangeraakt door het voorbeeld van Mozes en zelf de uitdaging willen aangaan om ambassadeur van God te worden in de wereld om hun heen.

Op welk moment mocht je God extra hard ervaren?

Een dag als de jongerendag kan je niet alleen. We doen met een heleboel vrijwilligers super hard ons best, maar als puntje bij paaltje komt besef je dat je niet alles kan regelen. Op zo’n momenten besef ik dat God de puzzel doet kloppen. Dat we Zijn inspiratie en leiding nodig hebben. Dat was bijvoorbeeld zo op een zondagmiddag in mei, lang voor de jongerendag. Toen zaten Timon en ik namelijk samen om te brainstormen over onze preken. Het was echt cool om te merken dat de ideeën elkaar snel opvolgden en dat we al snel tot 2 mooie ideeën voor de preken kwamen. Ik geloof echt dat God daar aan het werk was. En dat is Hij blijven doen doorheen het hele proces. Ook op de jongerendag zelf, toen ik met een moe hoofd het podium opliep weet ik zeker dat Hij daar was om mij te helpen. Als ik na een jongerendag moe maar voldaan in mijn bed kruip kan ik maar één ding denken: “Dank U God…”

Hoe vond je het om op het podium te staan en zelf een boodschap mee te geven aan de jongeren?

Doorheen de jaren heb ik al wel wat mogen spreken op kampen en in de kerk, maar zo’n jongerendag is toch nog iets anders. Dan moet het ECHT goed zijn (ofja, dat voelt toch een beetje zo). Ik mocht vorig jaar al eens spreken tijdens het ochtendprogramma van de jongerendag, maar zo met die saaie en kritische volwassenen is nog iets helemaal anders. En toch had ik er vooral zin in. Ik ben enorm dankbaar voor de kans en heb er echt wel van genoten. Stress? Dat viel eigenlijk verrassend goed mee. Misschien kwam het doordat ik niet zoveel geslapen had… 😉

Wat neem je zelf vooral mee uit je eigen boodschap?

Als studiegever leer je altijd meer dan het publiek. Je wordt namelijk uitgedaagd om dieper op het onderwerp in te gaan. En hoewel je natuurlijk hoopt dat het publiek even enthousiast wordt, is een boodschap vaak ook een beetje voor jezelf. Dit jaar werd ik opnieuw bemoedigd door het verhaal van Mozes. Ik kreeg echt wel nieuwe zin om in mijn omgeving op zoek te gaan naar manieren waarop ik af en toe naar boven mag wijzen en mensen die het nodig hebben een heel klein beetje God te laten zien.

Loorke Kalkhuis
organisator EJV-Jongerendag – 22 jaar

Ook voor mij was dit jaar anders dan gewoonlijk. Deze editie was namelijk mijn eerste Jongerendag ooit als organisator! Ik ga al jaren mee als jongere en de laatste jaren als vrijwilliger. Nu mocht ik in september het stokje als stafmedewerker JONG overnemen van Jilly Cuyvers. En wat vond ik dat spannend en eng! Er komt veel bij zo’n dag kijken, vooral in de voorbereidingstijd. Het was een beetje een race tegen de klok om alles rond te krijgen, aangezien ik pas in september ben begonnen. In die momenten van stress, drukte en chaos heb ik meer dan ooit de steun van de vele vrijwilligers en ondersteuners mogen ervaren. Zo’n dag draag je natuurlijk niet alleen als organisator. Er staat een heel team naast je dat zowel bij de voorbereidingen als op de dag zelf de dag doet slagen. Wat er bij mij vooral overblijft na zo’n dag? DANKBAARHEID!

Wat was jouw hoogtepunt van de EJV-Jongerendag 2023?

Mijn hoogtepunt? Daar moet ik Diede in volgen. Diede deed aan het einde van zijn boodschap ’s avonds een oproep om je lampje te laten branden, als je een lichtje wilt zijn in je omgeving. Wat er vervolgens gebeurde, bracht me kippenvel over mijn hele lichaam. De band, We Are One, speelde ‘I speak Jesus’. Op dat moment stond ik op het balkon, met een goed overzicht over de hele zaal en het podium. Alle lampjes in de zaal gingen omhoog en je kreeg als het ware een sterrenhemel in de zaal. Het besef dat al die jongeren (en volwassenen!) hun lichtje willen laten schijnen op school, bij hun vrienden, familie, overal. Ik krijg er opnieuw kippenvel van! Op dat ogenblik werd ik overmand door opluchting, ontlading en vooral dankbaarheid, héél véél dankbaarheid. God is aan het werk met hen, met mij, met jou!

Wat was jouw hoogtepunt van de dag?

Ook op Instagram deden we een rondvraag over wat jullie hoogtepunten waren van de dag. Er kwamen heel wat antwoorden binnen, maar één ding kwam telkens terug…

Dansen!

De Latruwes hebben weer alles gegeven, waardoor iedereen kon genieten van een hele pauze kampdansjes te dansen. Daarbovenop hadden ze ook weer een fantastische nieuwe EJV-dans klaar voor ons! Zocht je heel het internet al af naar het lied van de dans? Stop met zoeken en luister ‘m nu hier!

En wist je dat we sinds kort ook een eigen Spotify-account hebben? Natuurlijk kon een ‘EJV kampdansjes’-afspeellijst ook niet ontbreken. Laat je thuis en op kamp dus maar helemaal gaan met deze afspeellijst!

Kort samengevat: het was een geweldige dag met enorm veel zegeningen. Op naar een nieuw jaar met een nieuw jaarthema, nieuwe bands, nieuwe sprekers, maar nog steeds dezelfde geweldige God! Tot volgend jaar!

Terugblikken met beelden? Ga dan naar de EJV-Jongerendag pagina of klik op onderstaande knop. Daar vind je sfeerfoto’s, de photobooth foto’s én de mega leuke aftermovie.