Hij haalt je terug

Vrijdagnacht 28 januari 2005.

Ik zit in het zesde middelbaar en we hebben met onze klas net chrysostomos gevierd. De laatste 100 dagen voor we zouden afstuderen was ingezet. Die dag waren we verkleed in het thema zwerver, de ideale manier om af en toe stiekem sterke drank te drinken. Ik was toen nog niet de christen die ik nu was. Na een dag vol feest keer ik met mijn goede vriend Jonas met de fiets huiswaarts.

Lichtjes beschonken raken we aan de praat over fratsen die we nog kunnen uitsteken. We rijden op dat moment, een donkere winterse nacht in januari, langs de vaart van Leuven. Die nacht was het moment aangebroken voor een bizarre opdracht.

Ik draai me om naar Jonas en zeg hem, weet je je krijgt van mij al het geld dat in mijn portefeuille zit als je hier ter plekke de vaart al zwemmend oversteekt. Hij kijkt me aan en spreekt een zin die mij altijd bij zal blijven: ‘Over hoeveel geld praten we dan Visee?’. Mijn portefeuille gaat open: er blijkt 19 euro en 1 cent in mijn portefeuille te zitten.

00.30 die nacht begint een jongeman aan de oevers van de Leuvense vaart zich uit te kleden tot op zijn onderbroek. Hij loopt in zijn roze boxershort met figuurtjes van witte koeien over het oude fietsbruggetje en na enkele aarzelingen plonst die zo het ijskoude water in. Zwemt al puffend en met korte schoolslag naar de overkant waar ik hem weer de kant optrek. Verkleumd van de kou doet hij snel zijn kleren en dan mijn kleren erboven op aan en fietsen we naar huis.

Ik was die nacht 19 euro en 1 cent armer maar een ervaring rijker. Een straffe stoot die thuis verteld moest worden en die leidde tot algemene hilariteit. Ik zal het van mijn leven nooit meer vergeten.

God geeft profeten bizarre opdrachten

Een bizarre opdracht werd die koude nacht uitgevoerd. Ik hou van bizarre opdrachten, eens iets totaal ‘out of the box’ doen en daarom dat ik fan ben van een bepaald deel uit de Bijbel want er is een periode waarin God ook bizarre opdrachten geeft aan individuen. En Hij geeft die opdrachten om te kijken of de individuen zouden gehoorzamen – maar vooral ook om iets aan Zijn volk duidelijk te maken.

Hosea is één van die mensen, en hij krijgt de meest bizarre opdracht. De Heer zei tegen Hosea: ‘Trouw een overspelige vrouw en verwek kinderen bij haar, want het land maakt zich schuldig aan overspel door zich van de Heer af te keren’ (Hosea 1:2).

Hosea krijgt een opdracht die hij letterlijk zal uitvoeren. Deze opdracht zegt veel over het verdriet en bewogenheid in Gods hart. Net zoals Hosea zich zal verbinden aan een overspelige vrouw, is God – Schepper van hemel en aarde – verbonden aan Zijn overspelig volk. Ze hebben zich van Mij afgekeerd en zijn anderen goden gaan dienen. En Ik wil dat jij, Hosea, zoiets onbegrijpelijks doet te midden van het volk zodat ze het hopelijk zullen kunnen grijpen. Ik wil een bruidegom die trouw is aan een bruid die het eigenlijk niet heeft verdiend.

De bruidegom is komen terughalen wat van hem is

Dan gebeurt er iets bijzonders in het leven van Hosea, je kan het lezen in hoofdstuk 3: Gomer vervalt terug in overspel, ze is Hosea ontrouw en verdient het op gestenigd te worden, maar… God geeft Hosea de opdracht om haar terug te gaan halen.

Ik wil dit even laten indalen wat er hier gebeurt…

Hosea gaat achter zijn vrouw aan, ook al heeft ze vanalles fout gedaan en ik kan het mij zo voorstellen dat hij naar het plein gaat en dat hij daar 15 sjekel zilver en anderhalve ezelslast gerst betaalt om zijn eigen vrouw terug te gaan halen en terug te kopen wat hem eigenlijk al toebehoorde. Als ik daar was geweest, had ik het absurd gevonden om te zien dat een man zijn eigen vrouw kwam terug kopen.

Gomer had het verprutst en Hosea komt haar halen en zegt: wat er ook betaalt moet worden, dat zal ik doen want ik wil mijzelf terug verbinden aan mijn vrouw. Dat was de bizarre opdracht van God aan Hosea: blijf je verbinden aan iemand die het op het eerste zicht niet verdient, want Ik, God, kies er fundamenteel voor om mij blijvend te verbinden aan mijn kinderen.

Jezus onze bruidegom

Deze momenten uit het leven van Hosea laten een glimps zien van Gods hart en wat God door Jezus heen ook voor ons elke individueel heeft gedaan. Het bijbelboek Hebreeën opent met een prachtig vers: Op velerlei wijzen en langs velerlei wegen heeft God in het verleden gesproken door de profeten (ook door Hosea dus), maar nu de tijd ten einde loopt heeft Hij tot ons gesproken door Zijn Zoon die Hij heeft aangewezen als enige erfgenaam en door wie Hij de wereld heeft geschapen.

Het verhaal van Hosea is een voorloper, een hint van wat er eigenlijk gebeurt als Jezus op goede vrijdag lijdt omwille van de ontrouw van alle mensen.

Er is een gedachte die mij bekruipt als ik het verhaal van Jezus’ lijden lees. Dan zou ik soms mee willen lopen en tegen Hem zeggen: Jezus, Je beseft toch dat Je aan het terugkopen bent wat eigenlijk al van Jou was…

Net zoals Hosea met zijn zilver en gerst naar het plein gaat om Gomer terug te halen, gaat Jezus door het lijden heen met als enige doelstelling: Ik ga mijn bruid terughalen en Ik ga herstellen wat er kapot is gemaakt.

Lucas 19:10: De Mensenzoon is gekomen om te zoeken en te redden wat verloren was.

Die bruid waarvoor Jezus is gekomen ben jij, die bruid ben ik, die bruid zijn we allemaal samen, dat is de kerk van Christus. Hosea haalt Gomer terug en Jezus heeft mij teruggehaald.

Jezus wil ook jou terughalen. Bruidegom Jezus komt opnieuw langs om terug te kopen wat van Hem is. Hij fluistert liefdevol: “je bent Mijn kind, Ik weet wat er is gebeurd en Ik reik je Mijn hand opnieuw. Weet dat Ik het marktplein zal oversteken naar jou toe en zal betalen wat er betaald moet worden.”