Ik luister – maar ik hoor niks?!

Vorig jaar kregen we de vraag om een mama met twee kindjes te ondersteunen door de kindjes af en toe een weekend bij ons te laten logeren. Het was een schattige tweeling van drie en, klein detail, één van de meisjes was doof.

Communiceren als je niet kan horen?

Hoe communiceer je met een kleuter die niet kan horen? Hoe vertel je haar dat ze haar schoentjes moet aandoen om naar de kinderboerderij te gaan? Dat we over 5 minuutjes gaan eten? Dat het tijd is om naar bed te gaan? Dat we terug naar mama vertrekken?

We deden ons best, maar of ze echt begreep wat we bedoelden?

Gelukkig was haar zusje er ook, zij kon ons wel horen en liet vervolgens liefdevol aan haar dove zusje zien wat we bedoelden. Als het tijd was om naar bed te gaan trok ze haar pyjama aan, en zusje deed haar na. Als de schoenen aan moesten voor een leuke uitstap deed zij het voor en zusje volgde. Als we terug naar mama moesten begon ze haar koffer in te pakken, en zusje begreep wat er stond te gebeuren.

Soms is het moeilijk om God te verstaan

Soms vatten we niet met hoe een liefdevolle blik en open armen God op ons wacht. Soms begrijpen we niet wat Gods plan met ons is. We luisteren wel, maar horen niets.

Gelukkig zijn er dan Bijbelverhalen waarin God laat zien wie Hij is en hoe Hij naar ons kijkt. Gelukkig zijn er dan mensen die al heel lang met God wandelen en onderweg geleerd hebben om Gods stem te verstaan. Kijk naar hen, lees hun verhalen, ga met hen in gesprek!

Want weet je wat zo mooi is? Naar mate de tijd vorderde leerden de zusjes steeds meer gebaren om met elkaar, maar ook met ons te communiceren. Hoe langer we met God wandelen hoe beter we Zijn stem zullen kunnen horen.

Dan luister je niet alleen, maar hoor je Hem ook!