Je wortels zijn sterker dan je denkt

Heb jij ooit al eens een jaar zonder Bijbel(app)of kerk in de nabije omgeving moeten doorbrengen? Ik wel! En is dat op een ramp uitgedraaid? Nee, in tegendeel zelfs!

Zonder Bijbel op avontuur

Toen ik in 2019 mijn valiezen bij de hand nam en mijn slaapkamer uitzwaaide om een jaar in China te gaan wonen, was het wel een raar gevoel om voor de eerste keer in mijn leven zonder Bijbel op avontuur te vertrekken.

Plots geen dunne blaadjes vol tekst tussen mijn vingers, machtige opwekkingsliederen op zondagochtend of gezellige bidavonden/Bijbelstudies met mijn vrienden. Als die zaken al 22 jaar lang deel uitmaken van je leven, lijkt het moeilijk om die periode te overbruggen. Maar tijdens mijn 11 maanden in China heb ik Gods liefde nog nooit van zo dichtbij gevoeld.

Rust en natuur

Het was alsof de Heilige Geest op de pauzeknop drukte en zei: “Geniet van de rust, blik samen met Mij terug op de vruchten die we al geplukt hebt en bereid onze toekomst voor”. Hoewel ik de Bijbel weinig of niet kon vastnemen en geen intensieve Bijbelstudie of gebedsavond kon bijwonen, bleef ik op God rekenen alsof Hij mijn beste vriend was.

Tijdens mindere dagen deed Hij me lachen door de nodige muziek af te spelen en een luisterend oor te zijn tijdens gebed. Tijdens vrolijke dagen toonde Hij me hoe wonderlijk mooi de Chinese natuur wel niet kan zijn of hoe goed de dumplings van de vriendelijke buurvrouw kunnen smaken.

Planten, groeien en bloeien

Ik wil maar zeggen: eens God een zaadje, jouw uniek zaadje, in de grond geplant heeft, zullen je blaadjes en vruchten nooit even snel groeien. De ene keer zal je Bijbelblaadje er wat mager uitzien, maar nog geen week later merk je dat die gebedsvrucht groter dan ooit lijkt.

Wat je altijd zal hebben, is die basis, de wortels in de potgrond, die je voeden en je plantje stabiel houdt. Voel je zeker niet schuldig als één blaadje even wat trager aan het groeien is of die andere vrucht wat minder aandacht krijgt. Zolang je naar God opkijkt, zijn pad volgt en naar Zijn stem luistert, zal Hij je plantje niet laten verdorren. Hij zal het blijven voeden, waardoor je plantje kan uitgroeien tot een prachtige, gezonde fruitboom!

Onderschat jezelf niet, want je wortels zijn sterker dan je denkt. Vruchten plukken kan immers niet elk seizoen gebeuren, soms heeft je plant tijd nodig om te herstellen en zichzelf in de watten te leggen.

 

PS, fun fact: toen ik na een reis van 48 uur terug in België aankwam, ben ik in slaap gevallen met mijn Bijbel in bed. Die ezelsoortjes bij Spreuken 3 zien er niet uit, maar vullen mijn hart met warmte telkens ik mijn Bijbel opendoe!