Liever reis ik licht

Liever reis ik licht
Wat te zwaar is laat ik los
Dat sleep ik niet mee
Liever reis ik licht
(uit: Liever Reis Ik Licht – Lev)

In het nummer ‘Liever Reis Ik Licht’ van Lev, val je zonder intro in het vers ‘ik ga op reis en ik neem mee’. Met een sterk aanwezig ritme word je meegenomen in het proces van een reis. Hoewel de tonen van de muziek iets hoopvols en optimistisch uitdragen, lijkt deze schrale muzikale opvulling ons ruimte te geven om na te denken: Wat neem ik mee en waarom eigenlijk?

In de coupletten worden verrassende mogelijke invullingen gegeven over wat waardevol kan zijn om mee te nemen, zoals dromen, levenslessen, kostbare momenten en familie.

In het refrein bloeit de muziek op, wat je ook meeneemt, laat het licht zijn, want dan kun je stappen maken.

Mijn broer was een typische reiziger, die niet licht genoeg op weg kon gaan en alles wat te veel was weggaf aan zijn naasten. Hij wist vaak niet waar hij zou belanden of wie hij zou ontmoeten. Hij wist niet eens altijd waarom hij op reis ging, maar iets overtuigde hem om toch te gaan.

Zo eindigt ook dit lied dat niet wij God meenemen, maar dat God ons meeneemt. Mijn broer geloofde dat zijn overtuiging om te gaan werd geleid door God. Hij ging, hij gaf en kwam thuis met dromen, levenslessen, kostbare momenten en familie. Niet alleen van hemzelf, maar ook van de ander en dat gaf vreugde.

De activiteiten van mijn broer heb ik in de verleden tijd beschreven, omdat deze inspirerende persoon helaas recentelijk is overleden. Hoewel dit veel vragen heeft opgeroepen, bevraagt dit ook mijn eigen invulling van mijn leven.

Ben ik nog aan het wachten of ben ik wel al op weg, maar lijkt het nergens heen te gaan?

Ben ik al op weg, maar is de tas te zwaar?

Wellicht is het goed om te gaan, ook al weet je niet waar het heen gaat. Wellicht is het goed om de tas te delen of zelfs de inhoud achter te laten.

Het is geen spreuk tot welspoed en dat blijkt wel uit de tragische gebeurtenis, maar het is wel een uitnodiging om iets te proeven van wat God met ons wil delen. Delen in dromen, levenslessen, kostbare momenten en familie.

Liever reis ik licht,
wandelend het pad dat God licht.
Liever reis ik licht,
om ruimte te geven voor de ander.
Liever reis ik licht,
om iets waardevols te kunnen ontvangen.
Liever reis ik licht.