Tussen Pasen en Hemelvaart

Pasen is ondertussen alweer een tijdje geleden. Misschien denk je blij terug aan de feestsfeer of de gezelligheid met je familie. Misschien heb je vooral genoten van de paasvakantie. Of misschien kijk je alweer vooruit naar Hemelvaart (opnieuw, misschien vanwege de vrije dag). Maar is dat waar die feesten nu echt om draaien? Waar gaan Pasen en Hemelvaart nu echt over? Het simpelste antwoord is dat we vieren dat Jezus overwonnen heeft. Maar wat heeft Hij precies overwonnen? En wat betekent dat nu voor ons?

 

Jezus Overwinnaar, het lied dat nu al een paar jaar bovenaan de christelijke hitlijsten staat, kan ons hierin wat leren. In dit lied vieren we Jezus’ overwinning, maar vaak zing ik alleen hard mee in het refrein en sta ik niet echt stil bij wat de coupletten nu precies zeggen. Daar zingen we dat door Jezus ‘elke storm verstilt,’ ‘elke vijand vlucht,’ ‘ieder bolwerk neervalt’ en zelfs ‘de duivel door U verslagen is.’ Best wel grote woorden eigenlijk. Ik denk erbij aan een groot gevecht tussen Jezus en een of ander groot kwaad. Ik kan me daar eerlijk gezegd maar weinig concreets bij voorstellen.

 

Jouw Overwinnaar?
Maar Jezus nodigt ons uit om dit veel duidelijker te zien. Pasen draait om het evangelie, het goede nieuws dat Hij onze vijanden verslagen heeft en voor eeuwig heerst. Maar dat ziet er overal anders uit. Misschien is dit goede nieuws voor jou dat je niet meer bang hoeft te zijn voor wat anderen van jou denken. Of dat God je wil vertellen wie je echt bent – zijn kind. En dat Hij jou welkom wil heten in zijn familie. Misschien betekent Jezus’ overwinning voor jou dat je vrij mag zijn van de angst voor wat morgen gaat gebeuren. Dat goede nieuws is waar Jezus voor vocht, waarvoor Hij overwonnen heeft. Dat is de overwinning die wij vieren met Pasen en Hemelvaart. Elke keer dat je Jezus Overwinnaar zingt, mag je aan daaraan denken. Wat is goed nieuws voor jou? En voor jouw klasgenoten, vrienden, familie? Hoe kun jij dat goede nieuws van Pasen en Hemelvaart aan hen laten zien en vertellen?