Zomers jeugdwerk bij Le Jardin

Corona. Het is niet alleen een begrip dat veel verwarring, verdriet en onzekerheid bracht, maar ook dat veel creativiteit vroeg van leerkrachten, ouders, bedrijven, en ook zeker kinder- en jeugdwerkers. Le Jardin, een tuinconcept bedacht voor en door de jeugd van Youth Community Paulus in Genk, is zo’n product van de corona-creativiteit. We zijn nu drie jaar verder en het concept blijft een hit bij de Genkse jongeren. Tijd om eens van de sfeer mee te proeven! Om die sfeer wat over te brengen in een artikel, interviewden we Amber van Wijngaarden en Nele Caubergh, beiden betrokken bij de jeugdwerking in Genk.

Even voorstellen!

Ik ben Amber, 23 jaar en student psychologie in Brussel. Ik hou mij binnen het jeugdwerk van Youth Community Paulus vooral bezig met medestudenten en andere 18-plussers, maar vind het altijd leuk om met andere jeugd en jeugdwerkers activiteiten te organiseren voor alle jeugd tezamen.

Ik ben Nele, 18 jaar, en ik studeer toerisme en recreatiemanagement. Ik ben voornamelijk deelnemer bij Youth Community Paulus, maar heb me dit jaar ook voor animatorcursus bij het EJV ingeschreven.

Afgelopen zomer zagen we leuke dingen passeren via jullie Instagram. Maar misschien eerst even: wie zijn jullie en wat is Le Jardin precies?

Amber – Wij zijn YCP, Youth Community Paulus, de jongerenwerking van de Vrije Evangelische gemeente Paulus te Genk. Los van de verschillende leeftijdsgebonden jeugdgroepen organiseren we ook regelmatig overkoepelende activiteiten die open zijn voor alle jongeren, van alle leeftijden. Eén van de belangrijkste en grootste activiteiten daarvan is Le Jardin.
Onze gezellige tuin is elke zaterdagavond van de zomervakantie open. Je kunt er terecht voor een hapje, drankje, en vooral veel sfeer!

Hoe is dit idee van jeugdwerk in een tuin eigenlijk ontstaan?

Amber – Het idee van jeugdwerk in een tuin ontstond tijdens de coronacrisis. Jeugdwerk tussen vier muren was toen niet toegestaan, dus gingen we nadenken over alternatieven. Die lente zijn we, samen met de jongeren, beginnen zaaien en tuinieren, zodat we tegen de zomer een gezellige tuin en zomerbar zouden hebben. Ondertussen zijn we drie edities verder en wordt de tuin alleen maar toffer. Dé ideale plek om samen met andere jongeren je zomeravonden door te brengen!

Kan je de sfeer van zo’n avond eens beschrijven?

Nele – Het is een plek waar je ’s avonds samen plezier kunt maken en grappige verhalen kunt vertellen. Ook kan je er, als je het nodig hebt, diepe of zware verhalen en dingen waar je mee zit, delen met anderen. Sommigen geven dan ideeën of bieden hulp aan om met die worstelingen om te gaan. Je kan op die manier steun krijgen van mensen van je eigen leeftijd, die in een gelijkend milieu leven als jij, in plaats van ouders of anderen die niet in deze generatie opgroeien.

Elke zomer hebben jullie een beetje een thema. Wat was deze zomer jullie thema en wat hebben jullie gedaan?

Amber – Deze zomer wilden we de jongeren laten kennismaken met verschillende culturen en die samen vieren. Elke avond werd ingericht volgens een plaats op de wereld. Zo passeerden we door Mexico, Japan, Griekenland, Hollywood, Holland, Hawaï, Spanje en eindigde onze zomerse reis in Genk, onze hometown die bruist van verschillende culturen.

Wat hopen jullie met Le Jardin te bereiken?

Amber – We willen vooral dat Le Jardin een plaats is van én voor de jongeren. Hun eigen plek, waar iedereen welkom is. Een plek waar ze vrienden mee naartoe kunnen nemen en nieuwe vrienden kunnen maken. Een plek waar ontmoeting en relatie centraal staan. En daarnaast is het gewoon heel gezellig om op een mooie zomeravond samen iets te eten, spelletjes te spelen en te dansen, zowel voor de jeugd als de jeugdwerkers. 🙂

Wat vind je het krachtige aan dit concept?

Nele – Bij Le Jardin is iedereen welkom natuurlijk, maar toch lokt het veel jongeren aan, omdat dit een nogal modern en jeugdig concept is, waarbij jongeren ‘s avonds op een veilige warme plaats bijeen mogen komen, waar ze zich mogen thuis voelen, zonder invloed van de ouders.

En tot slot: wat was voor jullie het absolute hoogtepunt van deze zomer?

Amber – Onze Hollandse avond was echt een knaller van een avond. Wie had gedacht dat Hollandse schijven zo dansbaar zouden zijn? De avond eindigde in een heus dansfeestje met bakken sfeer, eentje om niet snel te vergeten!

Nele – Het hoogtepunt van Le Jardin was de avond in het Genkse thema, toen ze opeens met een verjaardagtaart voor een jarige jeugdwerker, Michiel, afkwamen. Geweldig!

De 2023-editie van Le Jardin is ondertussen afgerond. Is je nieuwsgierigheid geprikkeld of wil je nog meer proeven van dit project? Neem dan zeker eens een kijkje op de Instagrampagina van Youth Community Paulus of kom volgende zomer eens langs! Zeker de moeite!