Een kinderzegendienst, hoe begin je er aan?!

Een kinderzegendienst om het schooljaar mee te starten of eindigen, wie, wat, waar, hoe?!

Steeds meer kerken beseffen het belang van een nieuw schooljaar voor kinderen en jongeren en willen er dan ook iets leuk mee doen. Vaak valt het nieuwe schooljaar ook samen met een verschuiving binnen je zondagschoolgroepen. Het ideale moment om eens iets extra kindgericht te doen dus!

Ik zet enkele tips op een rijtje, al dan niet aangevuld met mijn  persoonlijke ervaring als kinderwerkcoördinator in mijn eigen gemeente.

Zing eens een liedje!

Je hoeft niet veel extra toe te voegen om de kinderen te betrekken, je kan de huidige elementen gewoon aanpassen. Een kinderlied in plaats van een lied waarbij de kinderen zitten te gapen. Iets met gebaren, leuke melodietjes of een kinderboodschap.

Integreer bijvoorbeeld enkele zegenliederen in je kerkdienst zoals:

Of waarom vraag je niet aan alle kinderen en tieners om hun lievelingslied op voorhand door te geven en wordt dat de liedjeslijst voor je dienst? Het wordt vast een unieke playlist en de kinderen staan te glunderen dat hùn liedje gezongen wordt!

Zegenmoment

Voor een echt zegenmoment is het mooi als je alle kinderen en jongeren vooraan komen staan. Je kan hen natuurlijk gewoon laten zitten of ter plaatse laten rechtstaan maar door hen naar voor te roepen worden ze pas écht zichtbaar in je kerk. Ik maakte al mee dat ik aan enkele kerkleden vertelde hoeveel kinderen en jongeren we hebben in onze kerk en ze geloofden het bijna niet! Dus neem dat moment maar om hen zichtbaar te maken.

Als ze vooraan staan kan je voor hen bidden. Afhankelijk van wat jij wil kan je er voor kiezen om…

… zélf te bidden voor de kinderen en jongeren.

… de ruimte te geven aan de gemeenteleden om kort te bidden.

… enkele leiders of mentoren vragen om voor hen te bidden.

Persoonlijk vind ik het wel een krachtig moment én een heel visueel beeld als vooraan de kinderen en jongeren staan met hun gezicht naar de gemeente en dat de gemeente als geheel hen naar hen kijkt en hen zegent. Zo betrek je de hele gemeente meer dan wanneer je zelf bidt of op voorhand iemand vraagt om te bidden.

Kind wordt tiener

Een héél belangrijk moment voor kinderen? Als ze mogen overgaan naar de tieners!! In onze eigen gemeente gaan er elk jaar een paar kinderen over op het moment dat ze naar de middelbare school gaan. Zij krijgen dan een mooie, eigen jongerenbijbel cadeau.

Blijven jongeren vanaf een bepaald moment in de dienst om naar de preek te luisteren? Dan kan je er ook voor kiezen om hen een preeknotitieboekje te geven!

Hallo, dit is…

Een ander leuk element dat je zou kunnen toevoegen is het voorstellen van nieuwe tieners aan de gemeente. Vaak zijn jonge tieners wat stiller en willen ze het liefst zo weinig mogelijk opvallen. Ze zijn ook erg gevoelig voor wat er over hen gezegd wordt omdat ze hun identiteit aan het zoeken zijn. Het ideale moment dus om krachtige bemoedigingen uit te spreken en hen een eigen bijbeltekst mee te geven!

Denk even na wat jij weet over de tiener in kwestie… Is hij/zij creatief, een leiderstype, erg muzikaal of een fantastische teamplayer? Altijd behulpzaam, heel sportief of net een stille, positieve kracht in jouw groep?

Ik heb het zelf al een aantal keer gedaan en dat gaat dan ongeveer zo: “Beste gemeente, ik heb de eer om jullie voor te stellen aan Piet. Kijk maar eens goed! (En Piet, gewoon terugkijken, dat is voor hen even spannend als voor jou!). Vanaf vandaag behoort hij/zij niet meer bij de kinderen maar bij de tieners, gelieve daar rekening mee te houden! Jullie kennen hem/haar misschien nog niet zo goed maar laat mij jullie vertellen… hij is een échte muzikant en staat altijd paraat om te helpen opruimen zodat ik dat niet allemaal zelf moet doen. Als je iémand in je team wil hebben dan is het Piet wel, want op hem kan je bouwen! Daarom, lieve Piet, koos ik voor jou deze bijbeltekst…”

Gegarandeerd een blozende tiener (die stiekem achteraf nét een tikkeltje zelfzekerder rondloopt!) máár óók gegarandeerd dat de gemeente zich meer verbonden voelt met die fantastische jongere die ze waarschijnlijk nog nooit écht bekeken hadden als een eigen persoontje met talenten. Win-win-win 🙂

Vergeet je leiding niet!

Je zondagschool- en tienerleiders zetten zich gedurende heel het jaar hard in om de kinderen en jongeren een fijne en leerrijke tijd te bezorgen. Zonder hen zou je veel minder jonge gezinnen in je kerk hebben zitten, was het tijdens de preek vast véél rumoeriger en kregen de kinderen en jongeren minder een band met gelovige vriendjes.

Als je nog wat tijd hebt in je planning is het dus extra mooi om hen mee te nemen tijdens deze bijzondere dienst. Bid voor hen, geef hen een kleine attentie of roep hen ook eens naar voren voor een eigen zegenmomentje. Het kan allemaal!

Sluit af met iets leuks!

Een leuke afsluiter van je dienst zorgt er voor dat iedereen met een blij gevoel naar huis gaat. Denk aan: een ijsjeskar of zelf ijsjes in de diepvries steken, iemand uit je kerk die kindergrime kan verzorgen, speciale hapjes of drankjes, een barbeque of picknick, Vlaamse kermis in de tuin of op de koer, …

Leuke spelletjes, gezellig samen zijn en uiteraard samen eten. Die drie dingen zorgen altijd voor meer verbinding tussen generaties!

Heb jij zelf nog leuke ideetjes? Laat het ons weten en we voegen ze toe!