Prekenserie Geplant – City Life Church Leuven

Op zoek naar een goede prekenserie om met je jongeren doorheen te gaan? Dan is de 5-delige serie “Geplant” van City Life Church Leuven een leuke om te overwegen!

Je kan de boodschappen bekijken (+/- 30 min) en erna samen bespreken met de jongeren. Praktisch en actueel!

 

1. Geplant aan Stromend Water

Om een plant in leven te houden en te laten groeien heeft hij in de eerste plaats regelmatig water nodig. Wij ook. Water vernieuwt onze energie, en we kunnen niet leven zonder water.

Ons geloof kan ook niet zonder water: onze relatie met God. Wat betekent dit? Hoe kan ik een relatie hebben met God, en hoe kan ik deze relatie fris houden?

2. Geplant in Goede Grond

We zeggen wel eens dat het goed is om op zondag naar de kerk te gaan. Maar het is nog veel belangrijker om stevig geplant te zijn in de kerk. Wat wil dat zeggen? Waarom is de kerk zo belangrijk, en wat betekent dat voor mij vandaag? Is mijn geloof niet iets tussen God en mij persoonlijk?

Net zoals de bomen in een bos elkaar beschermen, voeden, en aanmoedigen om te groeien zijn ook de mensen om ons heen ontzettend belangrijk om te groeien in geloof. Goede grond doet groeien.

3. Geplant om vrucht te dragen

We noemen fruit ook wel eens snoep uit de natuur. Lekker zoet en sappig, en bovendien erg gezond. Lekker fruit komt van gezonde bomen die in goede grond staan en genoeg water krijgen. De bijbel spreekt over christenen die vrucht dragen. Wat zijn die vruchten, en hoe zorg ik ervoor dat het lekker fruit is, waar anderen van kunnen genieten? Vruchten zijn goede daden of eigenschappen, die voortvloeien uit een relatie met God.

4. Geplant om te bloeien

In het boek “Reizend groen” vertelt Stefano Mancuso, een professor in plantkunde, over hoe planten op allerlei inventieve manieren hun zaden verspreiden tot in de meest afgelegen gebieden. Als een onderzeese vulkaan een nieuw eiland maakt, ziet het eiland vrijwel onmiddellijk groen van kleine planten die ontkiemen, omdat hun zaadjes overal ter wereld verspreid worden via het water in de oceaan.

God wil graag zijn goede nieuws verder verspreiden door ons, ook op allerlei verschillende manieren. Hoe kan ik zaadjes verspreiden en planten? Waarom is dit belangrijk? Wat kan ik betekenen voor de mensen om mij heen?

5. Geplant om te groeien door Gods Geest

Paulus schrijft in 1 Korinthe 3:6 dat de ene persoon plant en de andere begiet, maar dat alleen God belangrijk is, want hij doet groeien. In de voorbije zondagen hebben we het gehad over welke omstandigheden er nodig zijn zodat een plant kan groeien: Er moet in ieder geval zaad, goede grond, water, en natuurlijk ook zonlicht zijn. Maar gek genoeg weten wetenschappers nog bizar weinig over hoe een plant nu eigenlijk groeit.

Vandaag nemen we een kijkje hoe God ons laat groeien in geloof: door zijn Geest. Wie of wat is de Heilige Geest en hoe doet Hij ons groeien? De Heilige Geest is God die in ons hart komt wonen, zodat we Hem kunnen leren kennen, en steeds meer op Hem gaan lijken, en groeien in ons geloof.