18 – 30 jaar

zomer 2024

onbekend

Eline Hoolsema

inleefreizen@ejv.be
+32 (0) 483 45 60 06

Editie 2022: GRIEKENLAND

Na maanden van voorbereiding was het zover: in de zomer van 2022 stak het inleefreisteam de handen uit de mouwen in Thessaloniki (Griekenland).

10 jongeren, waarvan 6 uit Vlaanderen, 2 uit Nederland, 1 uit Frankrijk en 1 uit Duitsland.

Benieuwd naar meer over hen? Bekijk dan zeker het filmpje dat ze samen in elkaar staken.

Het team is was twee weken actief in het Refugee Care Centre van Agape Hellas. Op het programma:

  • kindernamiddagen
  • hang-out voor jongeren
  • sportactiviteiten
  • activiteiten voor vrouwen
  • activiteiten voor mannen
  • voedsel en kleding bedeling
  • de vaste medewerkers en vrijwilligers een hart onder de riem steken

De groep stuurde regelmatig updates via instagram, je kunt ze hier terugvinden: @inleefreis.ejv

Een van de jongeren schreef voor- en achteraf een blog. Je leest ze hier:

22.08.2022 - JONG

Hoe het was

Deze blog is het vervolg op “Hoe het zal zijn… “ Intussen ben ik terug thuis na twee weken Thessaloniki. […]

Reisbegeleiders en mentors 2022

Kevin & Els

Met hun jarenlange zendingservaring in Ethiopië hebben zij al heel wat schrijnende situaties meegemaakt en een groot hart om het evangelie uit te dragen aan de mensen om hen heen.

Daarnaast hebben ze ook een groot hart voor jou. Ze nemen je graag mee in discipelschap, om heel praktisch handen en voeten te geven aan de boodschap van Jezus door mensen in een heel kwetsbare situatie te dienen.

Als coördinator van OMF België sturen ze mensen voor korte termijn uit naar Zuid-Oost Azië. Ze hebben ook een bediening onder vluchtelingen en migranten in België waar ze je ook graag in mee nemen.

Lara

Lara werkt bij Gave Veste en is opgeleid als psycholoog. Ze vindt het belangrijk om jou als jongere een ervaring als deze reis mee te kunnen geven. Om je mensen te laten ontmoeten die alles achter moesten laten en in grote onzekerheid leven.

Praktisch

Voor deelname aan een inleefreis vragen we je – al dan niet naast een eigen bijdrage – om actief mee fondsen te werven. Je krijgt hiervoor alle ondersteuning die nodig is en we doen daarnaast als team een grote gezamenlijke sponsoractie. Goed om te weten: de totaalkost van een inleefreis is rond de € 1000,- euro per persoon. Het grootste deel hiervan wordt bekostigd via subsidies van het European Solidarity Corps. De rest brengen we als team bijeen. Zo houden we de reis toegankelijk voor iedereen, ongeacht financiële situatie. Ook wanneer we een eigen bijdrage vragen houden we oog voor deze toegankelijkheid.

Wanneer er een nieuwe inleefreis doorgaat, openen de inschrijvingen in het najaar voorafgaand aan de zomer waarin de reis zal zijn. Na je inschrijving nemen we contact met je op en plannen we een gesprek, waarin we graag tijd maken om verder door te praten en je beter te leren kennen (en jij ons uiteraard).

Vanaf januari starten dan de voorbereidingen. Dit zal bestaan uit een teamweekend en voorbereidingsdag.

Na de reis is er een terugkomdag gepland die bestaat uit: (1) een debriefing waarin we met elkaar terugblikken en ervaringen delen, en (2) een deel waarin we samen kijken naar mogelijkheden om deze reis vervolg te geven. Denk aan bijvoorbeeld een uitzending als lange termijn vrijwilliger in een tussenjaar, lokaal (vluchtelingen)werk via een Vlaamse organisatie, etc.

Aanwezigheid op het voorbereidingsweekend, de voorbereidingsdag en de terugkomdag is verplicht, dus zorg dat je dit waar kunt maken als je je inschrijft voor een inleefreis. We bereiden je op deze manier goed voor op de situatie en zorgen dat je goed toegerust, als sterk team en met een betrokken achterban vertrekt.

De partners die deze inleefreis mogelijk maakten

Met subsidies en ondersteuning geeft het European Solidarity Corps jou de kans om je solidariteitssteentje bij te dragen door samen met andere EU jongeren vrijwilligerswerk te doen.

GAiN (Global Aid Network) is een internationale hulporganisatie die al lange tijd hulpreizen organiseert. Zij hebben goede lokale contacten en kennen de situatie in het kamp zeer goed, staan in voor de veiligheid en zijn bovenal net als wij geïnspireerd om Jezus liefde uit te delen.

Gave Veste is een christelijke organisatie die werkt onder vluchtelingen in België. Gave Veste neemt je mee in het grotere plaatje van de  vluchtelingenproblematiek in Europa, geeft een Bijbelse visie mee en vertelt je wat jij in dit alles kunt betekenen.

JINT is het Nationaal Agentschap voor Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps  (ESC) en coördineert het Bel’J-programma in Vlaanderen. Ze zetten zich in om jongeren en jeugdorganisaties te helpen internationaal te gaan. Onze inleefreis valt onder het ESC en de mensen van JINT ondersteunen en beheren ons project.