Ideeënplein

Nog geen stemmen

Kerk op schoot

Mar10e
Bijeenkomst: Gemeente activiteit, Viering, Zondagschool
Thema: Kerst beleven met kinderen van 0 tot 4 jaar

Kerk op schoot? Kerk op Schoot!

Nee, het gaat hier niet om het in elkaar knutselen van een miniatuur-versie van je kerk...Waar het wel over gaat is een boeiende en interactieve manier om de allerkleinsten in de kerk bekend te maken met de verhalen uit de Bijbel. Ben je nog op zoek naar bijvoorbeeld een Kinderkerstviering, dan is dit wellicht een idee voor jou!  Bij de programma's van Kerk op Schoot, zitten de kinderen dus op schoot en beleven als het ware het Bijbelverhaal mee.

Wat is Kerk op Schoot?

Sprankelende, belevingsgerichte diensten voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Vieringen waarin baby’s, peuters én hun (groot)ouders/verzorgers een Bijbelverhaal met alle zintuigen beleven. Het verhaal wordt verteld, afgewisseld met liedjes (op bekende peutermelodieën) en belevingsgerichte activiteiten. Kinderen en ouders maken zo op een speelse manier kennis met de kerk en ontmoeten elkaar op een informele manier.

Het doel van Kerk op Schoot is tweeledig; ten eerste om kinderen op jonge leeftijd bekend te maken met de kerk, met andere kinderen in die kerk en op basaal niveau met Bijbelverhalen. Ten tweede om de ouders van die kinderen elkaar te laten ontmoeten. Wij willen de kinderen en de ouders laten merken dat kerk leuk is.


Programma Kerst

Wil je graag op een bijzondere manier Kerst vieren met de kleinsten uit je kerk? Kijk dan eens op de site van Kerk op Schoot bij het programma Kerst.

Het verhaal van Kerst wordt daar in heel simpele bewoordingen verteld. Met allerlei belevingsgerichte elementen: net als Maria op ezeltje rijden, een schapenvacht voelen en muziek maken als de herders. En een heuse kroon bekijken en even op ons hoofd zetten natuurlijk.

Eén iemand vertelt, een ander gaat met het attribuut bij de kinderen langs tijdens het liedje. De liedjes worden zo vaak herhaald, dat elk kind aan de beurt is geweest.

Als je het in je kerk kunt gebruiken, vraag dan kosteloos het volledige programma met alle liedjes aan op de website van Kerk op Schoot. Lees wel even de gebruiksvoorwaarden.

Enne... wist je dat er inmiddels een heel aantal programma's is ontwikkeld? Abraham, de schepping, het verloren schaap en nog veel meer! Neem gauw eens een kijkje als je graag ook toffe en boeiende vieringen voor kleine kinderen zou willen houden in je kerk!


De kernwaarden van Kerk op Schoot*

Bijbelverhalen

Tijdens een Kerk op Schoot-viering staat een Bijbelverhaal centraal. Wij willen de kinderen op een speelse manier in aanraking laten komen met de Bijbel. Het doel is niet dat de kinderen na afloop het verhaal kennen, maar we merken wel dat zij elementen uit het verhaal herkennen. 

Ruimte

Kerk op Schoot-vieringen vinden bij voorkeur in de kerk zelf plaats. Op die manier kunnen de kinderen vertrouwd raken met het kerkgebouw. Voor en na de vieringen kunnen ze ook vragen stellen over alles wat ze zien.

Liturgie

De kinderen krijgen een liturgie. In de liturgie staan ook veel plaatjes die het verhaal ondersteunen en die later thuis door de kinderen ingekleurd kunnen worden. We kiezen bewust voor bekende peutermelodieën en niet voor traditionele kerkelijke kinderliedjes zodat alle ouders de liedjes mee kunnen zingen en niet alleen de ouders met een kerkelijke achtergrond.

Gastvrijheid

Iedereen is welkom bij deze laagdrempelige vieringen, kinderen van 0-4 jaar met hun (groot)ouders, broers en zussen, of ze nu actief betrokken zijn bij de kerkelijke gemeente of niet. De gastvrijheid uit zich ook in de ontmoeting die de kinderen elke viering hebben met dominee Beer. Elk kind krijgt persoonlijk aandacht als we zijn of haar naam vragen en noemen. Daarnaast is er na afloop van de viering altijd ruimte voor ontmoeting tussen de ouders en de kinderen met koffie/thee/limonade en iets lekkers.

Beleving – zintuigen

De vieringen zijn erg gericht op beleving.  We streven ernaar zoveel mogelijk verschillende zintuigen aan te spreken: horen, zien, voelen, bewegen. Het is de bedoeling dat er voor zowel baby’s als peuters iets te beleven is.

Kindgericht

Doordat we bij elke scène een belevingselement hebben bedacht dat elk kind individueel kan doen, zijn we erg kindgericht. Elk kind is anders en wij vinden het erg belangrijk dat elk kind ook op zijn eigen manier mag en kan reageren.

Na de viering

We drukken een orde van dienst met de liedjes en plaatjes zodat de kinderen die mee naar huis kunnen nemen. Bij elke viering proberen we ook iets tastbaars mee te geven dat te maken heeft met de viering van die dag zodat de kinderen er later thuis op terug kunnen komen.

* dit is een samenvatting, de volledige versie vind je op de website zelf

Geef een reactie