Vanaf 16 jaar

2022-2023

In 2022-2023 gaat geen cursus door. Hou deze pagina in de gaten voor de data van 2023-2024.

CPC

Tervuursesteenweg 194C
3001 Heverlee

Verantwoordelijke

Anouschka Troch
anouschka.troch@ejv.be

Ben je kinder- of jongerenwerker? Dan ben je vast al eens in aanraking gekomen met verhalen rond pijn, verdriet, twijfel, angst, onzekerheid, … Het is niet altijd makkelijk om te weten hoe je op een goede manier in gesprek kan gaan hierover. Daarom wil de cursus kinder- en jongerenpastoraat je de nodige handvaten aanreiken!

Deze vijfdaagse cursus wordt aangeboden door Chris België in samenwerking met het EJV. Naast de basisprincipes van het pastorale werk behandelen we elke lesdag een actueel thema dat regelmatig speelt bij kinderen en jongeren.

Aan de hand van tussentijdse huiswerkopdrachten verdiep je je in de thema’s en pas je ze ook onmiddellijk toe in de praktijk.

We gaan samen op een interactieve manier op zoek naar hoe je in moeilijke momenten naast kinderen en jongeren kan staan.

DE PIJLERS VAN KJP

De cursus rust op 3 pijlers. Elke cursusdag wordt opgebouwd aan de hand van deze vaste waarden:

De Bijbel centraal als grootste wijsheidsbron

We geloven dat de Bijbel door God gegeven is als handleiding, levensgids en instrument dat ons hoop en perspectief biedt.

Aanleren van pedagogisch-pastorale principes

Kinderen en jongeren zijn in volle ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om te kunnen aansluiten op de leefwereld van kinderen en jongeren. Daarnaast bekijken we handvaten en bestaande werkvormen om in gesprek te gaan over moeilijke thema’s met kinderen en jongeren en hen gepast te kunnen helpen en begeleiden. We nodigen experten of ervaringsdeskundigen uit om over specifieke thema’s te komen spreken.

Aandacht voor zelfzorg

Als jeugdwerker neem je jezelf mee in hoe je met jongeren praat, speelt, bezig bent. Iedereen heeft reeds bepaalde levenservaringen en is daardoor gevormd. Als het gaat over moeilijke thema’s, is het goed om jezelf bewust te zijn van je eigen gedachten, behoeften, ervaringen alvorens kinderen & jongeren te begeleiden. Er is daarom een grote plaats voor zelfreflectie.

DATA & LOCATIE

De volledige cursus duurt twee jaar. Je schrijft je in per jaar. Als je slaagt voor het eerste jaar ontvang je het certificaat JUNIOR. Na het tweede jaar is dat het certificaat SENIOR.

CPC
Tervuursesteenweg 194C
3001 Heverlee

PRIJS

Deelnemen aan de cursus kinder- & jongerenpastoraat kost slechts €100. Dat is exclusief de boeken die je nodig hebt voor je huiswerkopdrachten (ongeveer €50/jaar).

INSCHRIJVEN

Inschrijven gebeurt via de website van Chris België.