Nieuws

ACTIVITEITEN EN CORONA

EJVKinderwerkTienerwerkJongerenwerk

[Deze pagina wordt regelmatig geüpdatet met de laatste nieuwe adviezen. Laatste update: 3/09, 12u00]

De jeugdwerkregels voor het werkjaar werden geconcreticeerd. Op dit moment zitten we in kleurcode GEEL en volgen we de jeugdwerkregels zoals hieronder beschreven. In de komende weken vullen we deze info aan met de jeugdwerkregels indien we in kleurcode ORANJE of ROOD terechtkomen.

Meer info rondom de kleurcodes vind je reeds bij de Ambrassade

Wekelijkse activiteiten

Onderstaande info geldt voor kinder- en jeugdwerkactiviteiten zonder overnachting, bijvoorbeeld je wekelijkse activiteit in het weekend of de zondagsschoolwerking. Op zoek naar de regels voor kampen of weekends? Die vind je onder 'KAMPEN EN CORONA'.

1. Mogen we wel activiteiten organiseren?
2. Opdeling in bubbels
3. Medische informatie
4. Hou je aan de voorzorgsmaatregelen
5. Coördinatie en contact tracing
6. Hulp nodig?
7. Veelgestelde vragen

1. Mogen we wel activiteiten organiseren?

Alle jeugdwerkactiviteiten in jeugdbewegingsverband (denk aan jeugdgroep, tienerwerking, zondagsschool...) zijn toegestaan in België, maar er gelden enkele beperkingen en regels waar je rekening mee moet houden. Er is een informatiepakket beschikbaar voor de heropstart van het kinder- en jeugdwerk in de kerk. Hier kan je voorbeeldbrieven vinden voor je leiders, de ouders en verantwoordelijken, maar ook voorbeelddocumenten van de medische fiches, contactlogboek en enkele poster om op te hangen in je lokalen of aan de ingang. Maak er zeker gebruik van!

NIEUW: Sinds de verstrengde maatregelen van 27/07/2020 zijn er verschillende lokale overheden (steden, gemeenten, provincies) die specifieke regels of verstrengingen toepassen. Daardoor is het belangrijk dat je contact opneemt met je eigen lokale bestuur voordat je een dagactiviteit (zondagsschool, jeugdgroep, ...) organiseert om na te gaan of jouw regio geen extra beperkingen oplegt!

2. Opdeling in bubbels

 • Je groep of bubbel mag uit maximaal 50 personen bestaan. Deelnemers en leiding inclusief. Meerdere bubbels van 50 deelnemers kunnen, maar dan moeten ze strikt gescheiden blijven van elkaar. Denk hierbij aan sanitair, deuren, ingang, ...
 • De bubbels blijven volledig gescheiden van andere bubbels. Hou het zondagsschoolwerk bijvoorbeeld volledig gescheiden van de deelnemers aan de kerkdienst, vanaf de aankomst tot het vertrek aan de kerk.
 • In de gele fase kunnen jeugdwerkactiviteiten gecombineerd worden. 

3. Medische informatie

 • Een deelnemer of leider die ziek lijkt of symptomen vertoont (hoesten, snotneus, koorts, ...) of ziek was de 3 dagen voor de activiteit mag niet deelnemen en blijft thuis. 
 • Indien mogelijk vraag je medische fiche op voor de deelnemers en de leiders. Er is in het informatiepakket heropstart kinder- en jeugdwerk een voorbeeld van zo'n fiche voorzien. 

4. Hou je aan de voorzorgsmaatregelen

 • Binnen je bubbel hoef je geen afstand te bewaren of een mondmasker te dragen. Doe dit wel bij elk extern contact, bijvoorbeeld als ouders deelnemers afzetten. 
 • Ontsmet je handen en die van de deelnemers bij aankomst, voor het vertrek en tussendoor na intens fysiek contact.
 • Ventilatie is erg belangrijk in de strijd tegen corona, zet dus het raam en/of de deur zo veel mogelijk open om te verluchten. Doe activiteiten buiten als dat mogelijk is.
 • Hou het lokaal goed schoon. Ontsmet de belangrijkste contactoppervlakken na afloop van de activiteit (klinken, tafels, stoelen, ...)

5. Coördinatie en contact tracing

 • De Nationale Veiligheidsraad stelde dat er bij elke activiteit een begeleider aanwezig moet zijn die minimaal 18 jaar oud is. Deze begeleider is verantwoordelijk om te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt en verzamelt alle nodige informatie (medische fiches, contactenlogboek). Als de groep bewust de regels overtreedt komt de EJV-verzekering niet tussen bij boetes of strafzaken.
 • Je bent verplicht om een contactlogboek bij te houden voor het kinder- en jeugdwerk. Ook van dit contactlogboek is er een voorbeeld voorzien in het informatiepakket dat je gerust kan gebruiken. In dit logboek hou je bij wie er aanwezig is (deelnemers en leiding), welke externe contacten er waren en welke voorzorgsmaatregelen je neemt om de verspreiding van corona tegen te houden.
 • De verzamelde gegevens worden bijgehouden tot een maand na de activiteit en moeten doorgegeven worden in geval van een mogelijke besmetting en om contact tracing te kunnen uitvoeren. 

Download zeker het informatiepakket voor de heropstart van kinder- en jeugdwerk in de kerk, je vindt er alle informatie die je nodig hebt om veilig weer van start te gaan!

6. Hulp nodig?

Heb jij voor jouw lokale zondagsschool of jeugdwerking vragen of kan je ergens ondersteuning bij gebruiken? Dan kan je terecht bij het EHBjo-team van het EJV. 

Ons EHBjo-team staat klaar om mee te denken over allerlei situaties die je kan tegenkomen in jouw werking - ook tijdens de coronaperiode. Kijk snel wie jouw regio-verantwoordelijke is!

7. Veelgestelde vragen

Help, en mijn kamp dan?!

Je kamp mag nog steeds gewoon doorgaan als de regels voor kampen volgt. De regels hierboven gaan specifiek over de dagactiviteiten zoals zondagsschool en jeugdgroepen.

Wat met leiding die 60+ is of in een risicogroep valt?

Iedere (zondagsschool)leider vult best een medische fiche in waarop de vraag gesteld wordt of hij/zij in een risicogroep valt. Leiders die in een risicogroep vallen, mogen deelnemen als zij dit risico zelf willen nemen en dit schriftelijk aanduiden op de medische fiche.

Wie is er verantwoordelijk voor het volgen van de regels in de kinderwerkbubbel?

Voor de kinderwerkbubbel moet er een verantwoordelijke van minstens 18 jaar aanwezig zijn in de bubbel. Deze persoon zorgt er voor dat iedereen de regels volgt en dat alle nodige documenten (contacttracing, medische fiches) in orde zijn. 

Waarom moet je je persoonlijke gegevens opgeven en hoe lang worden ze bijgehouden?

Deelnemers en leiding van lokale jeugdwerkactiviteiten zoals de zondagsschoolwerking moeten hun persoonlijke gegevens (naam, contactgegevens, medische informatie over risicogroepen) opgeven omdat dit een verplichting is vanuit de overheid. Als er een bevestigd geval van COVID-19 zou zijn bij iemand uit de jeugdwerkbubbel van jouw kerk, moet de overheid snel kunnen reageren. Het EJV zelf heeft deze informatie niet nodig en heeft hier ook geen toegang toe, enkel de verantwoordelijke van jouw jeugdwerkactiviteit en indien nodig de bevoegde overheid.
De gegevens worden een maand na de activeiten vernietigd. 

Tot welke leeftijd moet je een medische fiche indienen?

Iedere deelnemer en iedere leider vult een medische fiche in. Voor deelnemers is de ouder of voogd verantwoordelijk (tot 18 jaar) en voor leiders is het de verantwoordelijkheid van de leider zelf om dit correct in te vullen.

 

Geef een reactie