Nieuws

BLOG - 1568-1648, 1914-1918 en 1940-1945.

Herken je deze jaartallen? Misschien heb je op school bij de geschiedenislessen wel eens onderwijs gehad over de verschillende oorlogen die er zijn geweest. Er is niet altijd vrede en vrijheid geweest. Wanneer je naar het nieuws kijkt of luistert, hoor je vaak dat er verschillende conflicten zijn in de wereld. Een vrij land is niet vanzelfsprekend. Er wordt vaak met elkaar onderhandeld zodat de vrede en vrijheid kan worden bewaard. Daar wordt veel inspanning voor geleverd.

Vrijheid kan ook betekenen dat je voor iets kunt kiezen wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld voor een leuke opleiding of een bepaald beroep. Op het moment dat je daarvoor een keuze moet maken, kun je jezelf afvragen wat je leuk vindt of waar je goed in bent. Daarna kun je een keuze maken die het beste bij jou past. Dat heet keuzevrijheid, omdat je zelf de mogelijkheid hebt om een keuze te maken.

Er is ook een ander soort vrijheid. Dat is een vrijheid die je niet kunt verdienen door je hard in te spannen of door hard te werken. Deze bijzondere vrijheid is de eeuwige vrijheid. Een vrijheid die niet alleen in dit leven bestaat, maar ook in het leven hierna. Klinkt dat niet geweldig? Jij hoeft je daarvoor niet in te spannen, omdat een Ander dat al heeft gedaan, namelijk Jezus Christus. Hij heeft deze vrijheid verdiend voor iedereen die in Hem gelooft. Dat heeft hij gedaan toen Hij op Golgotha aan het kruis stierf. Ieder die in Hem gelooft, krijgt van Hem een eeuwige vrijheid en dat geeft Hij voor niets. Dat heet genade. De eeuwige vrijheid betekent dat al je zonden worden vergeven, dat je de rest van je leven met God mag leven en dat je voor eeuwig bij Hem mag zijn. De apostel Johannes heeft dit alles samengevat in Johannes 8:36: “Als dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult u werkelijk vrij zijn.”

Welke van de bovenstaande vrijheden ken je al? Misschien sta je niet eens zo vaak stil bij al deze vrijheden. Als je over vrede en vrijheid nadenkt, kan dit je dankbaar maken. Ook kan het zijn dat je plezier hebt in de studie of het beroep dat je zelf hebt gekozen. Ken je ook de werkelijke vrijheid zoals beschreven in de Bijbeltekst? Als je daarnaar nieuwsgierig bent of als je er meer van wilt weten, kun je terecht bij Jezus Christus. Je kunt Hem bereiken door het lezen van de Bijbel en door te bidden. Ga jij Hem opzoeken?


Thomas Exalto 

Mijn hobby’s zijn lezen, surfen en sporten. Op dit moment studeer ik theologie aan de ETF in Leuven. Hiervoor heb ik een opleiding tot leraar afgerond en heb ik gewerkt in het lager onderwijs.

Geef een reactie