Nieuws

BLOG - Ben ik vrij om te doen wat ik wil?

“Floris! Hee, Floris! Ga je mee?’’ ‘’Waar gaan jullie heen dan? De pauze duurt niet zo lang hè!’’ “Geeft niet, we gaan niet lang weg. Ga je nog mee? Anders gaan we zonder jou hoor.”

Meelopen                                                                                                                                                                  “Ja, ja, ik kom al.” Een beetje geïrriteerd maar toch ook wel nieuwsgierig loopt Floris mee. Hij kent Lucas en Louise nog niet zo heel lang, maar ze lijken hem best aardig. “We moeten nog een klein stukje verder hoor!”, roept Lucas. “Maar waarom gaan we hierheen? Wat is hier te zien dat we zo’n stuk lopen om hier te komen?”, vraagt Floris. “Niet verder vertellen hoor, maar ik heb wat meegenomen. Kijk, ééntje voor jou, ééntje voor jou, én één voor mij.” Floris pakt hetgene dat Lucas hem geeft aan en kijkt er eens naar. Het lijkt een soort sigaret, maar dan een stuk groter. Ondertussen pakt Lucas een aansteker en steekt dat wat hij in zijn hand heeft aan. “Lucas…”, zegt Floris aarzelend, “…is dit nu wat je noemt drugs?!” “Ja mooi hè, kostte even wat moeite om eraan te komen, maar het is me dan toch maar gelukt!” Ook Louise steekt de ‘grote sigaret’ aan, die een joint blijkt te zijn.

Weigeren
“Sorry hoor, ik vind jullie erg aardig, maar hier kan ik niet aan mee doen.” “Maar waarom niet? Probeer het gewoon een keer joh!”, roept Louise. “Ja, wat kan één joint nou voor kwaad doen?”, valt Lucas haar bij. “Nou, ja, ehm, hoe zal ik het eens zeggen. Ik ben christen.” Er valt even een stilte, die echter niet lang duurt. “O joh, had dat meteen gezegd. Geef maar, dan rook ik hem wel een andere keer op. Even goede vrienden.” Zo staan ze nog even rustig bij elkaar, genietend van het warme zonlicht. “Vind je dat nou niet lastig?”, vraagt Louise. Floris kijkt haar met een vragende blik aan. “Hoe bedoel je?” “Nou, je weet wel, dat je niks mag als je christen bent. Ik zou dat écht niet volhouden.” “Laat staan ík.”, roept Lucas er luid lachend achteraan. “O, maar ik sla het niet af omdat mijn ouders het mij verbieden hoor.” Nu is het de beurt van Lucas en Louise om met een vragende, verbazende blik naar Floris te kijken.

Getuigen
“Nou als ik eerlijk ben zou ik het wel graag proberen, en er staat in de bijbel dat veel wel is toegestaan, maar er staat echter ook dat niet alles goed voor je is. Veel mag je wel doen, maar niet alles is ook goed voor jezelf en voor andere mensen. Letterlijk wordt er door een volgeling van Jezus zelfs gezegd dat alles voor hem is toegestaan. Tóch deed hij niet alleen waar hij zelf zin in had, maar zocht hij naar wat goed is voor andere mensen. Voor Paulus, een belangrijke volgeling van Jezus, ging het erom dat hij iets deed voor God’s eer, in plaats van dat hij alleen keek naar wat hij zelf wilde. Die overtuiging sprak mij zo aan dat ik daarom ook probeer te leven zoals God dat wil.” “Wow”, zegt Lucas. “Ik vind het echt knap dat je dat doet zeg!” “O, nou het is niet zo knap als het lijkt hoor. Eigenlijk doe ik meestal wat ik zelf wil. Maar er heeft iemand geleefd die niet deed wat hij zelf wilde, en zelfs stierf aan het kruis voor mij, zodat ik ín Hem vrij mag zijn. En als Hij dat voor mij heeft gedaan, kan ik dan nog alleen voor mezelf leven?”


Gideon Vos 

Student aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) Leuven. 

Geef een reactie