Nieuws

BLOG: Door welke bril kijk jij?

Deze week had ik weer zo’n dag. Het begon al slecht: ik had me verslapen. Ik ging vervolgens boodschappen doen en natuurlijk ging het regenen, terwijl het de hele week droog was geweest. Eenmaal in de winkel bleek het ook nog eens super druk te zijn. Ik moest drie kwartier in de rij staan en kwam helemaal doorweekt en strontchagrijnig thuis. Alles en iedereen was stom. Dit soort dagen komen wel vaker voor en ik weet zeker dat jij ze ook wel eens hebt. Je hele dag wordt verpest door een paar vervelende dingetjes.

Het helpt me dan om aan het einde van de dag na te denken over wat wél goed ging. Ik word meteen een stuk blijer en die regen lijkt dan toch een stuk minder erg. Perspectief, hoe je naar dingen kijkt, is erg belangrijk voor hoe je dingen ziet. Zie jij ze door een negatieve bril of kan je naar dingen kijken met een positieve bril?

Op zo’n dag waar ik over vertelde is een positieve bril makkelijk op de doen, maar er kunnen ook ergere dingen gebeuren of aan de hand zijn. Ruzie met je ouders, pesten, ziekte of zelfs het overlijden van iemand van wie je veel houdt. Dan is het niet zo makkelijk meer om alles op een positieve manier te zien. De eerste christenen maakten ook nare dingen mee zoals ruzies in de kerk, armoede, vervolging en zelfs de doodstraf. Petrus schrijft in zijn eerste brief aan zo’n groep christenen.

Petrus legt ze uit dat Gods liefde zo groot is, dat Hij Jezus liet opstaan uit de dood. Daardoor hebben zij nu het eeuwige leven! “Wees dus blij, ook al hebben jullie het nu een korte tijd heel moeilijk,” schrijft hij in 1 Petrus 1: 6-7. Petrus legt uit dat we blij moeten zijn, omdat Jezus is opgestaan en ons nu hoop geeft, ook door de moeilijke tijden. We hebben hoop op het eeuwige leven met Jezus. 

Deze mensen maken zoveel mee en dan vraagt Petrus zomaar of ze blij willen zijn? Dat klinkt wel gek, maar Petrus geeft ze een nieuwe blik op de toekomst. Ze zijn door God bevrijd uit de macht van de dood. Door alle ellende kunnen ze altijd hopen op het eeuwige leven met God. Door de nare dingen is er altijd dat licht in hun leven, dat kunnen ze altijd bedenken als er slechte tijden zijn.

Verdriet mag er zijn, maar als er iets vervelends gebeurt, hoe groot of klein ook: God heeft je bevrijd van de dood en dat geeft blijdschap. Je bent dus vrij om blij te zijn. Wees dan blij dat Jezus zich heeft geofferd, is opgestaan en jou een prachtige toekomst belooft met Hem. Je kunt opeens kijken naar de eeuwigheid: kijken met de eeuwige bril.


Tabitha Moes
Studente aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven - www.etf.edu

Geef een reactie