Nieuws

BLOG: Free to love

Wat is liefde?

Er wordt veel over Liefde gepraat, door christenen, maar ook door mensen die niet in een God geloven. Bijna iedereen zal zeggen dat Liefde iets heel belangrijks is, maar wat is Liefde dan eigenlijk? Dat is soms best verwarrend. Sommige mensen zeggen dat Liefde te maken heeft met verliefd zijn op iemand: Vlinders in je buik hebben en alleen nog maar aan die fantastische persoon kunnen denken. Anderen menen dat je goed kunt zien wat Liefde is door te kijken naar hoe ouders van hun kinderen houden en voor hen zorgen. Christenen zullen noemen dat Jezus ons leerde wat Liefde is door voor ons te sterven. Al deze dingen hebben één ding gemeen, wat ons kan helpen om te begrijpen wat Liefde is: Liefde heeft niets met jezelf te maken.

Klinkt dit raar? Misschien wel, laten we daarom nog toevoegen: Liefde heeft niets met jezelf te maken, maar met iemand anders. Als je verliefd bent, denk je niet aan jezelf, maar aan de persoon op wie je verliefd bent. Je wilt weten hoe het met hem/haar gaat, je bent geïnteresseerd in waar hij/zij mee bezig is en denkt voortdurend aan deze persoon. Een ander voorbeeld: Een moeder die om 3.00u ’s nachts haar bed uitgaat omdat haar baby huilt, is niet bezig met haar eigen tekort aan slaap, maar wil graag haar kindje troosten. En Jezus, die dacht al helemaal niet aan zijn eigen belang: Hij liet zich uitschelden, slaan en kruisigen en dacht daarbij niet aan Zijn eigen pijn, maar aan ons. Hij ging ondanks alles door om Zijn doel te bereiken, om ons te redden.

Liefhebben, hoe doe ik dat?

Jezus geeft ons de uitdagende opdracht: Heb elkaar lief. Dit betekent dat we niet alleen moeten houden van de persoon op wie we verliefd zijn, of van onze allerbeste vrienden, maar van iedereen. We hoeven niet voor iedereen verliefde gevoelens te hebben, natuurlijk niet, dat zou vreemd zijn! Wat Jezus bedoelt, is dat onze focus niet moet zijn op onszelf, maar op anderen en op wat zij nodig hebben. Jezus vraagt ons om buiten onszelf te kijken: om onze vrienden lief te hebben… én onze vijanden (!). Hij vraagt ons zelfs om die mensen lief te hebben die we eigenlijk heel vervelend vinden. We moeten niet gefocust zijn op onze eigen irritatie, maar kijken naar hoe we de mensen aan wie we ons irriteren, misschien wel kunnen helpen!

Liefde maakt vrij!

Dit is een moeilijke opdracht, maar we zijn niet alleen, Jezus geeft ons de kracht om dit te doen als we Hem dat vragen en is bij ons. Jezus weet dat deze manier van leven uiteindelijk de manier is die ons het meest gelukkig zal maken, en bovenal: het zal ons vrijmaken. Als wij anderen liefhebben, zullen onze relaties en vriendschappen dieper en mooier worden. En zelfs, als we onze vijanden liefhebben, zal geen enkele negativiteit meer invloed op ons hebben omdat we iedereen, ook onze vijanden, met liefde kunnen benaderen. Het is zeker een uitdaging, maar wat Jezus vraagt is niet onmogelijk, ga ervoor!

Love to be Free!


Emma Dubbelman
studente aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) Leuven - www.etf.edu

Geef een reactie