Nieuws

BLOG - Geketend door leugens

Inmiddels is het al een tijd geleden dat ik de keuze maakte om Jezus te volgen en een nieuw leven te gaan leven. Altijd heb ik twijfels gehad over mijn identiteit, over wie ik was en of ik er wel toe deed. Deze angsten waren een zekere slavernij waarin ik vast zat, ik werd geketend door de vele leugens over mijn waarde. Toen ik tot geloof kwam, kreeg ik als het ware een hele nieuwe set waarheden over wie ik was. Mijn identiteit lag niet langer in wat anderen van mij vonden, maar in wat God over mij sprak.

En toch, nadat ik dit compleet nieuwe leven had ontvangen en besefte dat ik waardevol was voor God, ging ik toch weer bij mensen op zoek naar bevestiging over het feit dat ik waardevol ben. In plaats van te rusten in de waarheid die ik gevonden had, ging ik opnieuw op zoek naar mijn eigen waarheid. Dit heeft achteraf gezien nooit tot ook maar één goed iets geleid. Elke keer als ik besluit om opnieuw in andere dingen mijn identiteit te zoeken, komen de leugens weer terug. Ik glijd als het ware terug in de slavernij waaruit ik bevrijd ben.                                                                                                    

Petrus schrijft aan jonge christenen zoals wij: “Ze beloven vrijheid, maar zijn zelf slaven van het verderf, want waar men door beheerst wordt, daarvan is men slaaf” (2 Petrus 2:18-19 NBV) Ook voor deze christenen is het lastig om vast te houden aan de nieuwe waarheden die ze ontvangen hebben. Het is gemakkelijk om oude manieren van bevestiging zoeken simpelweg te vervangen voor nieuwe manieren die zelfverzekerdheid beloven. Maar dit is een leugen, zo blijven wij bezig met het zoeken naar een identiteit in plaats van te genieten van het feit dat we een nieuwe identiteit ontvangen hebben van Jezus.

Ook voor mij is het nog steeds lastig om niet van de ene slavernij in de andere te rollen, om mijn nieuwe vrijheid niet te misbruiken. Van mijn grote onzekerheid ben ik inmiddels bevrijd, maar elke keer als ik mijn ogen van Jezus af laat glijden, komt die onzekerheid weer terug. We moeten goed opletten dat we onze vrijheid niet verliezen door te focussen op onze vrijheid zelf. We moeten focussen op Hem die ons die vrijheid heeft gegeven en wil blijven geven.                                    

Zodra wij zelf weer het touw in handen nemen, zullen we vroeg of laat terugvallen in de slavernij waaruit Jezus ons juist gered heeft. Laten we daarom niet vergeten waarom we vrij zijn: Niet omdat wij betere personen zijn geworden of omdat we nieuwe manieren van bevestiging hebben gevonden, maar omdat Jezus de prijs betaald heeft met Zijn bloed zodat wij een nieuw leven mogen ontvangen!


Christian Visser

Ik ben Christian uit Nederland en inmiddels loop ik alweer 21 jaar rond op deze aardbol. Op dit moment studeer ik theologie aan de ETF in Leuven en ondertussen geniet ik van wandelen in de zon!

Geef een reactie