Nieuws

BLOG - Ik ben... tevreden!

Een bekende filosoof merkte ooit het volgende op:

‘Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.’
– Socrates –    

Tevredenheid is een abstract begrip, het hielp mij om tevredenheid te bekijken op een volgende manier: Men is niet zozeer tevreden met iets of met een situatie, men bekijkt gewoon de situatie op een alternatieve positieve manier. Met andere woorden vertelt tevredenheid ons niets over wat er gebeurt, maar over hoe je op de dingen die rondom jou gebeuren reageert. Je kunt altijd kijken naar wat je niet hebt en naar wat er fout loopt, maar je kunt ook kijken naar wat je wel hebt en naar welke wonderen er om je heen gebeuren.

Tevredenheid in deze maatschappij is heel tegenstrijdig. We hebben meer tot onze beschikking dan ooit in de geschiedenis, denk maar aan technologie, transport, eten en luxe, maar we hebben ook de laagste tevredenheidscijfers ooit. Is dat niet ironisch? Hoe komt dat dan? Omdat er ook perfectie verwacht wordt. Ik heb zelf bijvoorbeeld altijd de neiging om heel negatief te zijn over mijn situaties, het kan altijd beter. En het kan ook altijd beter! Maar door zo negatief te denken merkte ik dat ik ongelukkig werd. Want het liefst zou ik een perfect studietraject afleggen zonder jaren te verliezen, een perfecte relatie willen hebben, een job die mij genoegzaamheid geeft, een perfecte familie, … Maar ik weet nu al dat niks of niemand perfect is, dus waarom zou ik dan niet tevreden zijn met al die dingen dat ik wel heb? Ik heb een studie, en alles tot nu toe was zeker de moeite waard, ik heb een familie en zolang zij bij mij zijn is dat wonderlijk, en wanneer ze dat niet meer zijn was het meer dan de moeite waard om hun te leren kennen. Genieten is dus de boodschap! 

Hebreeën 13:5 Laat uw handelwijze zonder geldzucht zijn. Wees tevreden met wat u hebt, want Hij heeft Zelf gezegd: Ik zal u beslist niet loslaten en Ik zal u beslist niet verlaten.

God is genoeg! En Hij zal ons beslist niet verlaten! Hoe prachtig is het dat ik alles kan loslaten in de handen van onze almachtige Heer, want al die druk van verwachtingen rondom mij kan ik echt niet aan. En het mooie aan tevredenheid is dat er het woordje vrede in voor komt. We ervaren vrede als we tevreden zijn, en we worden er ook echt gelukkiger van! 

En waar word jij enthousiast van? Maak vandaag eens een wandeling en kijk om je heen, er zijn duizenden redenen om tevreden te zijn. Of maak nu een lijstje waarop je alle dingen op schrijft waar jij dankbaar/tevreden over bent. Ook al gaat het misschien niet goed, durf verder te kijken! God heeft zoveel moois gegeven. En vergeet niet dat tevredenheid niet iets is dat je zomaar hebt, het is een keuze en een leerproces om tevreden te zijn. 

- - -
Hallo! Ik ben Samuël Maeyens, ik ben 20 jaar en ik studeer Theologie aan de ETF in Leuven. Het liefste wat ik doe is muziek maken op mijn piano. 

EJV wil op EJV.be een bijdage leveren aan het gesprek over christelijke thema’s. Omdat wij het belangrijk vinden theologiestudenten van de ETF een platform te geven om te oefenen in het publiceren van teksten, publiceren wij regelmatig artikels van hun hand. Elke auteur schrijft in eigen naam. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Geef een reactie