Nieuws

BLOG - Stress!

Je kent het wel, het leven gaat prima en dan opeens stress. Uit het niks lijkt alles te mislukken, schoolwerk stapelt zich op en er zijn nog honderd andere dingen die opeens nodig moeten gebeuren. In plaats van rustig aan je lijst te beginnen raak je zo overweldigd dat je uiteindelijk niks meer doet. 

Stress zie je niet echt aankomen, maar opeens heb je het en weet je niet meer hoe je eruit moet komen…

Ook ik herken dat wel, vaak komt ik in de stress wanneer ik te veel wil doen of zijn. Overal ja tegen zeggen, vergelijken met wat anderen wel niet allemaal kunnen. En in het begin gaat dat dan meestal nog best wel aardig, ik heb de controle en het voelt prettig. Stevig leun ik op mijn eigen kunnen, het lijkt een redelijk fundament. Wanneer blijkt dat ik niet altijd alles kan, niet alles kan doen wat andere doen voelt dat als een verschrikkelijke schande, ik heb gefaald.                    

Spreuken    
De schrijver van spreuken herkent dit ook wel, en na een lang en wijs leven schrijft hij een boek met spreuken, een soort how-to-do life boek. Aan zijn zoon schrijft hij het volgende: “Vind gunst en goed verstand in de ogen van God en mens. Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet. Hem in al je wegen, dan zal Híj je paden rechtmaken. Wees niet wijs in je eigen ogen: vrees de HEERE en keer je af van het kwade”. Misschien is dit wel een belangrijke tip voor het omgaan met stress. Gebruik je verstand, maar als het erop aankomt vertrouw dan op God. Durven erkennen dat we niet alles kunnen, en weten dat God met ons is.

Misschien klinkt dat wat makkelijk, gewoon vertrouwen op God. Wat betekent dat nou eigenlijk? Ik denk dat het betekent dat we niet alles onder controle moeten willen houden. Haal je een keer een slecht cijfer? Oké. Kan je een keer niet mee met je vrienden naar de stad? Oké. 

Het helpt mij om te zeggen: ik ga mijn best doen, maar als het niet lukt dan niet. En dan vraag ik God om mij te helpen in de dingen die ik moet doen en of Hij het wil zegenen. Betekent dat dat ik nooit meer gestrest ben? Nee, maar het heeft me veel geholpen om te weten dat ik niet alles zelf hoef te doen. God en ik doen het samen.

- - - 

Ik ben Christian uit Nederland en inmiddels loop ik alweer 21 jaar rond op deze aardbol. Op dit moment studeer ik theologie aan de ETF in Leuven en ondertussen geniet ik van wandelen in de zon!

EJV wil op EJV.be een bijdage leveren aan het gesprek over christelijke thema’s. Omdat wij het belangrijk vinden theologiestudenten van de ETF een platform te geven om te oefenen in het publiceren van teksten, publiceren wij regelmatig artikels van hun hand. Elke auteur schrijft in eigen naam. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Geef een reactie