Nieuws

BLOG - Wetten, regels, afspraken...?!

Toen ik een jaar of 15/16 was, kon ik zeer rebels zijn. Ik hield niet zoveel van regeltjes en ik vond vaak dat de regeltjes in de weg stonden van het doel dat ik wilde bereiken. Een rood stoplicht, niet rennen in de gang, je werkstuk niet kopiëren en plakken, en noem maar op. Maar hoewel ik rebels was, had ik toch door dat de regels die mijn ouders thuis hadden op de een of andere manier goed voor mij waren. Op z’n minst kwam ik erachter dat als ik naar mijn ouders luisterde, zij blij met me waren en ik meer dingen mocht. Als ik of mijn zusje niet naar mijn ouders luisterde, dan werden zij boos, dus het leek mij verstandig om wél naar mijn ouders te luisteren.

De Bijbel staat ook vol met wetten, regels en afspraken. Deze zijn er om aan te geven wat wel en niet mag. Wat goed en fout is. Maar soms weet je niet zo goed waarom die regels en afspraken er zijn. Net zoals je dat misschien soms niet weet met de regels van je ouders, school of kamp. Deze regeltjes bestaan vaak omdat degene die ze heeft opgesteld, het beste voor ons wil. Ze zijn meer dan goed bedoeld. Dit geldt ook voor in de Bijbel, waar God Degene is die de wetten regels en afspraken heeft opgesteld.

In Galaten 4:7 lezen we dat we geen slaven meer zijn, maar kinderen van God. Het gaat erover dat we geen slaven meer zijn van de wet. Maar wat betekent dit precies? God heeft deze wetten en regeltjes gemaakt omdat ze goed voor ons zijn. Een van de redenen waarom deze goed  zijn voor ons, is omdat deze wetten ons bij God kunnen brengen. Het probleem is dat het te moeilijk is voor ons om ons hieraan te houden. Telkens als we het proberen, falen we en zijn we weer terug bij af, weg van God. En zoals we weten bij alle regeltjes: als we die overtreden, dan komt er een straf. Dit maakte ons als een slaaf van de wet.

Maar in Galaten lezen we dat we geen slaven meer zijn, maar kinderen van God. Hoe komt het dat we nu kinderen van God zijn? Jezus is gekomen om de wet volledig na te leven. Hij is volledig vrij. Hij is de zoon van God en is altijd in relatie met God. Vrij van de wet en vrij van de straf daarvan. Tegelijkertijd heeft Jezus toch die straf op zich genomen voor jou en mij. Door wat Jezus heeft gedaan, hoeven wij deze straf niet meer te krijgen. En God deed dit omdat hij van ons houdt! Daarom zijn wij vrij. Door geloof in Jezus en door dichtbij Jezus te zijn, kunnen we in dezelfde relatie staan als Jezus heeft met God de Vader. We kunnen elk moment naar God toe komen door wat Jezus heeft gedaan voor ons, zonder dat we alle regeltjes perfect hebben gevolgd. En daardoor zijn we geen slaven meer, maar kinderen van God.


Manasse Djirlauw

Hallo, ik ben Manasse en ik studeer Theologie aan de ETF. Mijn hobby’s zijn muziek maken, met name met de gitaar, en sporten. Daarnaast heb ik een passie voor het koninkrijk van God en verlang ik er naar om meer en meer mensen te zien groeien in Zijn evenbeeld, als discipelen en zelfs kinderen van God.

Geef een reactie