Nieuws

De grootste vijand van de Kerk

Dit artikel is geschreven door Manasse (21). Hij studeert aan de ETF en houdt van gitaar spelen, voetballen, gamen en filosoferen.


Waarschijnlijk hebben jullie wel eens over Paulus gehoord. Naast Jezus is hij misschien wel de bekendste persoon van het Nieuwe Testament. Onder de kracht van de Heilige Geest genas hij zieken, preekte hij het evangelie en stichtte hij heel wat kerken. Hij heeft daarnaast zelfs meeste boeken van het nieuwe testament geschreven. Wat een christen was Paulus, zeg! Zouden jullie niet allemaal zo’n goede en gedreven christen als Paulus willen zijn? Wel, hij is niet altijd zo geweest. Voordat hij de Kerk diende, was Paulus, ook wel Saulus genoemd, de grootste vijand van de Kerk.

We komen Saulus voor het eerst tegen in de Bijbel aan het eind van Handelingen 7. In dit hoofdstuk lezen we hoe de eerste martelaar van de Kerk wordt gestenigd en aan het eind worden we geïntroduceerd aan een jonge man, genaamd Saulus. Saulus vervolgde de christenen in Jeruzalem, vernietigde de gemeente en ging elk huis langs om zowel man als vrouw gevangen te nemen. Saulus was een groot gevaar voor het leven van vele christenen uit zijn tijd. Velen waren bang voor hem. En Saulus hield niet op in Jeruzalem, hij vroeg aan de hogepriester voor toestemming om de christenen die in de synagogen van Damascus zaten ook gevangen te nemen.

Hij had een hekel aan christenen en zou er alles aan doen om ze te vervolgen. Niets zou hem tegen kunnen houden, althans dat dacht hij. Want terwijl Saulus naar Damascus reist, komt er een licht uit de hemel die Saulus op de grond werpt. En een stem zegt tegen Saulus: “Saulus, Saulus waarom vervolgt gij mij?” en Saulus zei:” Wie zijt Gij, Here?” en Hij zei: “Ik ben Jezus, die gij vervolgt. Maar sta op en ga de stad binnen en daar zal u gezegd worden, wat gij doen moet.”. Paulus wordt blind en gehoorzaamt de stem.

Vanaf dit moment verandert Saulus’ leven compleet. Hij wordt gedoopt, ontvangt de Heilige Geest en wordt vanaf nu Paulus genoemd. Hoewel de andere apostelen nog steeds bang voor hem zijn, mag Paulus langzamerhand de Kerk ook dienen. En groeit hij tot de Paulus die we nu kennen.

Nu zou je je kunnen afvragen wat je aan dit verhaal hebt. Hoogstwaarschijnlijk ben jij geen christenvervolger die de huizen langsgaat om de christenen gevangen te nemen en te vervolgen (en ben je dat wel, dan is er ook hoop voor jou!). Dit verhaal laat zien dat God Diegene is die jou en mij verandert, het komt vanuit Hem. Hij wil heel graag dat je verandert en Hij staat voor je deur, te wachten tot je komt. Het maakt niet uit wat voor persoon je nu bent, want zelfs toen we God nog niet kende en we nog zondaren waren, was God al voor ons gestorven. God kan iedereen veranderen van binnenuit. Wanneer je net als Paulus gehoorzaamt aan wat God van je vraagt, zal hij grote dingen door je heen doen voor het Koninkrijk van God.

En mocht het zo zijn dat je al met Jezus loopt, dan is deze boodschap nog steeds heel belangrijk om te horen. Je kent waarschijnlijk nog mensen in je leven die niet in God geloven en waarvan je denkt dat die dat waarschijnlijk nooit gaan doen. Het kunnen vrienden familie zijn of misschien zelfs je gezin thuis. Weet dan dat onze God krachtig is, Hij kan en wil iedereen veranderen, net zoals Hij bij Paulus heeft gedaan.

Geef een reactie