Nieuws

Ik bak er niks van

Dit artikel is geschreven door Teus Vermeer, 20 jaar oud. Hij studeert theologie aan de ETF en houdt ervan mensen blij te maken met taart. 

 

U neemt een doos cakemix, dat steek je in een kom en je giet daar een blikje fanta bij. ’t Klinkt gek, maar ‘t werkt, vertrouw me. Dat mix je door elkaar en giet je in een cakeblik. Je steekt uw baksel in een oven, zolang als de cakemixverpakking dat zegt. Zo maak je de meest simpele taart die er is.

Hoe wij als christen vorm kunnen geven aan ons geloof is voor veel mensen een belangrijke vraag. Voor mij was taart daarin een antwoord. Elk jaar doe ik mee aan een Taartenbakdag. Dan gaat er een groep van honderd tot honderdveertig jongeren een taart bakken en deze langsbrengen bij mensen die wel een steuntje in de rug kon gebruiken. Iedereen die meedeed kreeg een mooi schort met daarop de tekst ‘Ik bak er niks van’.

Getooid met een ik-bak-er-niks-van-schort en met een taart in mijn hand klopte ik aan bij een oude man. De oude man kwam naar buiten, wij vertelden hem waarvoor wij bij hem waren en gaven hem de taart, die hij met tranen in zijn ogen aannam. De oude man was namelijk ziek, hij had kanker. Wat wij niet wisten, is dat hij zich afvroeg of hij, op zijn oude dag, de strijd tegen zijn ziekte nog aan moest gaan. Of hij dat gevecht nog aan kón gaan. En juist op dat moment, klopte er een slungelige tiener in een schort met een flauwe woordgrap bij hem aan, om een taartje te brengen. Het raakte de man diep in zijn hart en de tranen stonden hem in de ogen. Toen we vertrokken, drukte hij ons op het hart dat we er zeker wel wat van hadden gebakken.

Het is voor mij geen toeval dat wij net bij hem aanklopte, toen de oude man worstelde met vragen. Als christenen mogen we Gods ambassadeurs zijn hier op aarde, bij ons op school, in onze buurt, binnen je vriendengroep en ga zo maar door. Daar mogen we iets van de liefde tonen die de Vader heeft voor zijn (verloren) zonen en dochters. Ikzelf vind het een van de tofste dingen die jou kan gebeuren, als je Gods liefde voor je heen voelt stromen naar de mensen om je heen. Die liefde doorgeven, kan op zoveel manieren, en deze keer was het taart. Als je er dan even over nadenkt, is een taart eigenlijk maar iets heel onbenulligs. Een beetje cake, that’s it. Desondanks was het voor die man zoveel meer.

Geef een reactie