Nieuws

Jeugdwerkers aan het woord - deel 2

Blogs

Alles op z'n kop

Ken je dat gevoel? Je kijkt om je heen naar een honk vol rommel en lege glazen... Ook al ziet het eruit alsof er een bom ontploft is, en zie je overal om je heen alleen maar chaos.. toch geeft het je een voldaan gevoel. Ik weet niet hoe jullie mooiste feestjes eruit zien, maar bij ons staat dan alles op z'n kop. Daar sta je dan, en terwijl je om je heen kijkt lach je van binnen nog even na... Wat een heerlijke avond, vol waardevolle gesprekken en veel plezier. 

Zo keken we samen met het team van Alive and Kicking (tienergroep van Alive kerk Leuven) in september naar onze kelder. We hadden er een coronaproof en gezellig honk van weten te maken. Mooie oude tapijten, stoelen en bankjes en heel veel lampjes. We waren zo dankbaar hoe we vol energie en met een MEGA leuke, lieve, gezellige, grappige en leergierige groep tieners het seizoen af konden trappen. 

Helaas was het niet voor lang. Al snel werden de maatregelen verder verstrengd en bevonden we ons in een lastige positie, en met ons velen anderen. We geloven in tienerwerk en willen er voor de tieners zijn. Het is een cruciale periode in de levens van alle tieners en ze maken daarnaast een hoop mee (vaak veel meer dan wij denken). Maar ook hebben ze een andere en enthousiaste kijk op het leven, de wereld, de Bijbel en God. En herinneren ze ons eraan wat pas echt belangrijk is. We worden uitgedaagd en groeien door naar hun meningen en vragen te luisteren. 

We kwamen deze periode nog altijd samen via ZOOM. Gedurende zo'n avond deden we spelletjes, keken we naar de EO-BEAM preek en spraken we daarover. Al hoewel ons huis er natuurlijk netjes bij bleef (nota: netjes in onze zin van het woord), toch niet ideaal. Voor sommige jongeren was samen komen via ZOOM prima te doen, voor anderen helaas geen optie (en ik geef ze gelijk, al die schermpjes en zoom meetings, het is niet optimaal). Ze zitten vaak zelf al dagen lang achter de computer en echt face to face contact is mega belangrijk. Ik denk altijd maar; toen ik zou oud als hen was, deed ik niks liever dan met vrienden zijn en het land verkennen. Iedere dag dat ik de deur niet uitstapte, leek toen wel een verloren dag. Dat was natuurlijk niet zo, af en toe rusten en tot jezelf komen is ook goed, maar zo voelde het wel. Voor de tieners vandaag de dag lijkt het alsof dat het enige is wat nog echt mag.

We probeerden ook na idee van een vriendin samen een Bijbelleesplan (van de Bijbel app)  te volgen, dat was in mijn ogen een succes. Tof om samen met een klein groepje een plan te volgen en elkaar uit te dagen om iedere dag in Gods woord bezig te zijn. Er waren een paar tieners die hier super enthousiast aan meededen, anderen iets minder of niet, en ook dat is oké.

Toch ben ik me ervan bewust dat we nu niet hebben kunnen geven, wat de tieners eigenlijk nodig hebben: een veilige plek, een thuis, een luisterend oor. De omstandigheden waren natuurlijk niet optimaal, maar ik geloof dat we met een bezoekje, telefoontje of berichtjes een heel groot verschil kunnen maken, en daar hebben we niet altijd gebruik van gemaakt. En ja, we hebben ons door deze periode geworsteld en is het niet makkelijk geweest. Toch geloven we dat God juist deze periode gebruikt om ieder van hen te laten zien dat Hij met hen op pad wil gaan. Juist nu, in hun kamertjes, daar is God de gast die niet gebonden is aan maatregelen en altijd binnen stappen kan en wil. 

En gelukkig is Alive is een eigentijdse kerk, praktisch, maar met diepgang. Toegankelijk voor iedereen en dus ook zeker voor de tieners.

Inmiddels zijn we ZO dankbaar dat we weer buiten samen mogen komen. Het is in zekere zin een nieuwe start, wat dus ook weer spannend is, maar we kijken er naar uit, om onze vriendschappen met de tieners voort te zetten en samen te blijven groeien. We waren mega blij om die mooie gezichten weer te mogen zien en samen spelletjes te spelen, na te denken over God en onze relatie met Hem. Nog altijd kan niet iedereen weer deelnemen, maar we hebben geleerd dankbaar te zijn met iedere glimlach die we live samen mogen delen. Het is er ten slotte even niet geweest… En boven alles zijn we vol verwachting naar wat God ook nu weer gaat doen!

--------------------------------

Desiré Treur, tienerwerker Alive kerk Leuven.

Geef een reactie