Nieuws

BLOG: Liefdesdrankje

Zou de wereld er niet veel beter uitzien als we alleen maar konden kiezen voor goede dingen? Waarom heeft God ervoor gekozen om de mogelijkheid naar slechte keuzes open te laten? Als hij echt een goede God was geweest, had hij er toch voor gezorgd dat er geen kwaad in de wereld was? Dat is toch veel beter voor de mensen? Waarom kunnen we dan ook foute keuzes maken?

Veel vragen en een simpel antwoord: omdat God van ons houdt! En omdat hij oprechte liefde ontzettend waardevol vindt.

Stel je voor dat iemand heel verliefd is en een liefdesdrankje aan zijn/haar ‘crush’ geeft. Dan is dat geen echte liefde, maar een geforceerde liefde. De échte verliefdheid komt maar van één kant. Ook kan de persoon die onder de invloed is van het liefdesdrankje geen eigen keuzes meer maken. Wordt er dan niet iets ontnomen van die persoon? Handelt de verliefde persoon uit echte liefde, of eerder uit egoïstische motieven?

Zo is het ook met God en ons. God houdt heel veel van ons en Hij had ons makkelijk zo kunnen creëren dat wij automatisch ook van Hem zouden houden. Maar zou dat dan echte liefde zijn? God wil ons niet tegen onze wil laten kiezen voor Hem. Hij heeft ons de keuze gegeven zodat we zelf voor Hem kunnen kiezen omdat we van Hem houden!

Hij wilde geen voorgeprogrammeerde robotjes scheppen, maar mensen met een vrije wil. Dat wij zelf kunnen kiezen wat we met ons leven willen doen, is iets essentieels aan de mens. Die vrijheid is een geschenk van God, omdat Hij ons die ruimte wil geven, uit liefde. Dan is het juist extra mooi als wij kiezen voor Hem. En soms doet dat wel eens pijn, die vrije keuze. Omdat sommige mensen niet voor God kiezen. En omdat het voor ons ook moeilijk is om altijd het goede te doen.

Toch heeft God liever iemand die veel foute keuzes heeft gemaakt, en uiteindelijk voor Hem kiest, dan iemand die perfect lijkt, maar er eigenlijk niets van meent.

Jij, met al je mooie en minder mooie kantjes, die kan God er allemaal bijhebben. Als je zelf graag voor Hem wil kiezen, is dat heel waardevol!


Hildegarde Beck
studente aan de Evangelisch Theologische Faculteit (ETF) Leuven (www.etf.edu)

Geef een reactie