Nieuws

Niets doen... is eigenlijk best oké [Doorgeefblog]

BlogsJongerenwerk

"Heb je iets geleerd uit de lockdown? Zoja, wat?"

Ik woon en studeer in Gent en had voor de lockdown het typische drukke studentenleven. Naast school zit ik in de stuurgroep van Ichtus Gent, volg ik muziekschool en ben ik een van de leiding die kinderwerk voorziet in onze kerk. Daarbuiten had ik nog mijn studentenjob en heb ik een vriendin waarmee ik wekelijks afsprak. Alles bij elkaar was mijn week goed gevuld. Maar door de lockdown zijn bijna al deze activiteiten weggevallen.

Dat betekent jammer genoeg ook dat ik verplicht ben om alternatieven te vinden om mijn dagen te vullen. Zo ben ik begonnen met dagelijks lange wandelingen of fietstochten te maken, te experimenteren met koken of kaartjes te sturen naar vrienden etc. Maar na dit alles is de dag nog lang en heb ik geen zin om nog veel nieuws te proberen.

Ik heb voor het eerst ervaren dat het niet erg is om niets te doen. Voor de lockdown was ik constant bezig en waren er maar weinig momenten van echte rust. En versta mij niet verkeerd. Na dit alles zal ik staan springen om mijn oude schema weer op te pakken. Maar de momenten van rust die ik nu neem - mij afzonderen, gewoon mijzelf, wat muziek en God - dat zijn momenten die ik hiervoor bijna nooit had. Als ze er al waren dan zou ik ze zelfs als verveling omschreven hebben. Door de lockdown daarentegen zie ik dit 'niets doen' in een compleet ander daglicht. Het zijn momenten geworden van rust waar ik toenadering kan zoeken met God. Zelfs als ik niet met hem praat is het gevoel van zijn aanwezigheid nooit ver weg.

Wat ik geleerd heb in deze periode is dat ik God het beste aanvoel in momenten van rust. Momenten waar ik even niet moet werken aan mijn deadlines en vergaderingen. Momenten waar het oké is om even helemaal niets te doen.

Als Covid-19 eindelijk een kleiner onderdeel in onze levens kan spelen, en we langzaamaan onze oude drukke schema's weer oppakken, hoop ik echt dat ik deze ervaring niet mag vergeten. Dat ik tussen de drukte van het dagelijkse leven ook de tijd kan maken om weer eens niets te doen. Gewoon mijzelf, wat muziek en God.

Nu geef ik de pen door aan Hasse Mantels met als vraag: "Hoe ervaar jij het sociaal isolement?"

-------------

Ian Coucquyt

Geef een reactie