Nieuws

ROUTINE [Doorgeefblog]

Blogs

“Hoe hard is jouw dagelijkse routine veranderd in deze periode?” Deze vraag kreeg ik doorgestuurd van Eline, zij schreef de vorige blog, en wanneer ik hem las dacht ik: “Pfffff… Goeie vraag! Had ik hiervoor zelfs een routine?!”.

Wanneer ik er wat langer bij stil stond besefte ik dat mijn dagen toch altijd een bepaalde vorm hadden voor deze hele lockdown gebeurde. En voor ik beschrijf hoe deze veranderd is voor mij, is het misschien handig als jullie weten hoe mijn dagen ‘normaal’ zijn. Mijn dagen zagen er bijna iedere week redelijk hetzelfde uit. Maandag: Opstaan om 7u, mij klaarmaken, mentaal voorbereiden en vervolgens een volledige dag les gaan volgen. Dinsdag – vrijdag: Opstaan om 7u, studeren/werken aan deadlines en naar stage.  Weekend: Afspreken met mijn vriend, studeren/werken aan deadlines, ontspannende activiteiten doen en al dan niet een dag naar stage indien nodig.

Maar de afgelopen weken is deze routine volledig overhoop gegooid geweest.

De dag voor de maatregelen begonnen had ik contact met mijn specialist (voor de mensen die dit niet weten, ik heb een immuunziekte) en zij vertelde mij dat ik mijn stage best tijdelijk stop zet voor mijn eigen veiligheid. Dit was al een eerste tegenslag, want ik hou van mijn stage en dat was een groot deel van mijn week waar ik altijd naar uitkeek. Niet veel later kregen alle studenten een mail waarin stond dat de lessen tijdelijk afgeschaft worden, we overgaan naar complete zelfstudie en dat mijn richting geen online lessen kreeg, maar wel al het leermateriaal. Al snel was mijn volledige routine overhoop gegooid en had ik geen vaste structuur meer. De eerste dagen vond ik dat best moeilijk, ik had het gevoel dat ik in de blokperiode zat en volledig afgesloten was van de buitenwereld. Ik maakte voor mezelf een heel strakke planning op die ik absoluut moest volgen, maar hierdoor ervoer ik stress als ik niet klaar geraakte, het werkte averechts.

Doorheen de weken is dat wel wat veranderd en nu ervaar ik ook meer rust doorheen mijn dagen. Ik neem geen vast routine meer aan en ik doe geen enkele dag exact hetzelfde. Ik geniet van de mogelijkheid om zelf mijn dagen en uren wat in te vullen. Ondanks dat geen enkele dag exact hetzelfde is, zijn er wel bepaalde zaken die steeds opnieuw terugkomen, namelijk: ik slaap meestal tot ongeveer 8u, ik werk bijna elke dag voor mijn studies (studeren, werken aan deadlines of een PowerPoint van een les doornemen), sporten en lezen. Ik denk dat dit vooral de zaken zijn die bijna iedere keer terugkomen. Per week zorg ik er wel voor dat ik zeker twee dagen heb waar ik niet of bijna niet voor school werk en dus vooral ontspannende dingen doe zoals van de zon genieten, puzzelen, lezen, … . En iedere zondagvoormiddag volg ik ook een online kerkdienst. Het moment waarop ik werk aan deadlines, studeer, lees, …, verschilt wel steeds van dag tot dag. Zo pas ik mij ook gewoon aan op mijn eigen ritme van die dag.

Een week geleden kregen we dan ook het nieuws dat we officieel geen lessen meer hebben op de campus en dat deze zelfstudie de nieuwe ‘normaal’ is voor de rest van het semester. Hoe lang deze lockdown gaat duren weten we ook niet. Het enige wat ik weet is dat God bij ons is doorheen dit alles en dat we altijd tot bij Hem mogen komen.

Daarom is mijn vraag voor de volgende schrijfster: “Hoe zoek en ervaar jij God in deze periode?”

--------

Ellen Sintobin

Geef een reactie