Nieuws

YMW18 met glans geslaagd!

EJVTienerwerkJongerenwerkVormingen

National Youth Ministry Conference 2018 in Birmingham, UK

Op vrijdag 16 november vertrokken we vol goede moed met z’n tweeën naar Birmingham voor the National Youth Ministry Weekend, ofwel DE conferentie voor jeugdwerkers. Die “national” mag je trouwens wel met een korreltje zout nemen want de internationals werden erg hartelijk verwelkomd en verwend met tweemaal een gratis, lekker diner. De achterliggende motivatie hiervoor was om ervaringen, expertise en trends uit te wisselen tussen verschillende Europese landen, gaande van Bulgarije tot Schotland en van Rusland tot Spanje, van overal kwamen ze. Dat was al een interessante ervaring op zich.

2018-11-17 19.32.40.jpgGratis klinkt altijd goed natuurlijk maar gelukkig was er toch veel meer te ontdekken uit een zodanig uitgebreid aanbod aan lezingen en workshops waardoor je echt harde keuzes moest maken. Alles meepikken was onmogelijk en zou te uitputtend zijn geweest, de lat lag namelijk erg hoog; je bleef na de meeste sessies achter met voldoende denkstof of een ei waar er nog wat op te broeden viel wanneer je dit linkte aan je eigen jeugdwerk. De sprekers werden dan ook uitstekend gekozen op basis van hun gevorderde expertise en passie in en voor het jeugdwerk, alsook vakexperts uit verschillende wetenschappelijke en theologische takken die hun inzichten etaleerden en boeiend linkten aan het actueel, fris jeugdwerk.  

Misschien niet gratis maar ook inbegrepen in de prijs was de erg opbouwende worship tijdens de algemene sessies. Samen God groot maken met een schitterende band waarbij het repertoire zich niet beperkte tot 1 zangbundel of denominatie. Dat is ook geen overbodige luxe als je weet dat de conferentie er wilt zijn voor elke christelijke kerk; welke denominatie ook. Het was dan ook een aangename, bonte mix: katholiek, evangelisch, anglicaans, presbyteriaans/gereformeerd, … en om dan die eenheid op te merken in die aanbidding van God, heerlijk! Ik sta er nog van te trillen op mijn benen!

Eveneens een extra plus en zeker het vermelden waard zijn de extra goodies die je meekreeg naar huis: een nieuwe jeugdbijbel (Engelstalig), Hidden Words van Open Doors om teksten leren te memoriseren, het trainingsspel Safe welk jeugdwerkers leert gepast te reageren op allerlei mogelijke situaties waaraan zij blootgesteld worden en de dagboeken Swap om samen Bijbellezen en elkander te bemoedigen/mentoren te stimuleren. Het hele pakket samen was meer dan 100 pond waard (duurder dan het ticket) en meteen praktisch bruikbaar in jouw jeugdwerk! Het was slechts een voorproefje van hun uiterst gevaarlijke uitgebreide boeken- en mediastand, uiterst gevaarlijk voor de portemonnee althans ;-) Hier vind je meer tools en literatuur om jeugdwerkers te ondersteunen; op eigen risico te betreden!

Jeugdwerker zijn, of dit nu betaald of onbetaald is, is een erg mooie, bijzondere, afwisselende en uitdagende job maar niet altijd voldoende gewaardeerd, ondersteund of de meest makkelijke. Die hindernissen of teleurstellingen herkenbaar voor velen van ons werden dan ook niet uit de weg gegaan en hoewel het niet letterlijk uitgesproken werd, kon je door alles heen proeven dat hun mission statement wel was dat elke jeugdwerker hier weer (meer) opgebouwd en bemoedigd zou vertrekken dan dat hij/zij toegekomen was. Wat ons betreft, zijn ze daar met glans in geslaagd. Wij weten nu al dat we er volgend jaar weer bij willen zijn, maar hopelijk met jullie (jeugdwerkers) er bij! Jawel, dat is onze vurige hoop, met meer van ons… want het was een erg waardevolle conferentie waar zoveel Vlaamse jeugdwerkers heel wat inspiratie en bemoediging uit kunnen putten, wat dat betreft dus eigenlijk zonde en een gemiste kans dat we maar met twee waren.
 

Leendert

Geef een reactie