Ideeënplein

Nog geen stemmen

Word buddy!

Eline
Thema: Ideeën om kinderen in kwetsbare gezinnen te ondersteunen

KWETSBARE GEZINNEN

Ken jij kinderen in gezinnen waar de ouders geen of beperkt Nederlands spreken? Als EJV willen we graag zoeken naar manieren om voor hen een verschil te maken. We werken samen met Gave Veste en delen hier een aantal tips. Heb jij er meer? We horen ze graag, mail ze naar: eline.hoolsema@ejv.be

Idee 1: Help met huiswerk

De scholen blijven nog even gesloten na de Paasvakantie. En waar er tot nu enkel lessen herhaald werden, wordt er nu ook nieuwe lesstof aangeboden. Niet gemakkelijk als je ouders niet kunnen helpen vanwege de taalbarrière. Juist deze kinderen kunnen jouw hulp goed gebruiken. Laat hen weten dat je beschikbaar bent om huiswerkhulp te geven. Laat weten dat ze je kunnen bellen bij een specifieke vraag of spreek bijvoorbeeld twee keer in de week een half uurtje af om te oefenen, tafels te herhalen, samen te lezen, ….. 

Onze tips:

  • Gebruik (waar dat kan uiteraard) videobellen via whats-app, skype, ….
  • Laat het kind vooraf een foto nemen van de huiswerkopdracht en je toesturen zodat je de opdracht kunt meelezen.
  • Help het kind de opdracht te maken. Soms is begrijpend lezen moeilijk, waardoor ook een wiskunde som lastig kan zijn.
  • Lees samen een boekje om de leesvaardigheid te oefenen. Stel vragen om te checken of ze ook begrijpen wat ze lezen. Verduidelijk woorden die ze niet kennen. Omschrijf het of stuur een afbeelding door.
  • Voor een jonger kind zal het niet gemakkelijk zijn om én het boekje, én bijvoorbeeld de gsm vast te houden. Dan is het handig als jij de tekst hebt en het kind via jouw gsm laat lezen. Dan kun je corrigeren waar nodig.

Ken je een gezin dat jouw hulp kan gebruiken maar heb je geen gsm nummer van hen? Maak gebruik van dit briefje, beschikbaar in 6 talen. Eenvoudig te gebruiken: kies de juiste taal, print hm dubbelzijdig af, maak het persoonlijk door de openstaande vakjes in te vullen en voila: steek het in de bus, daar waar jij graag hulp wilt bieden.  We hebben deze talen voor je klaar gezet:

NederlandsEngelsArabischFarsiFransSpaans

Andere taal nodig? Stuur ons een berichtje op diversiteit@ejv.be, dan kijken we of we iets voor je kunnen regelen!

Idee 2: Oefen Nederlands

Veel kinderen horen het Nederlands veel minder nu school weg gevallen is. Daarom is het fijn als jij af en toe een babbeltje met hen doet aan de telefoon zodat ze hun Nederlandse taal kunnen blijven oefenen.

Onze tips:

  • Fouten maken mag!
  • Moedig kinderen aan om te proberen, het is niet erg als de zinsbouw niet juist is, of een woord niet in de juiste tijd gezet wordt. Zou een kind bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik slaapte deze nacht niet goed’, wijs het kind niet op zijn fout, maar herhaal de zin op de juiste manier: ‘Sliep jij deze nacht niet goed? Wat naar, vertel eens?’.
  • Komt het kind maar niet op dat Nederlandse woord en gebruikt het de thuistaal? Geen probleem. Zoek samen naar het Nederlandse woord. Hebben jullie allebei iets nieuws geleerd J.
  • Maak plezier, en toon interesse in de thuistaal van het kind. Vraag bijvoorbeeld eens: wat vind jij een mooi woord in jouw thuistaal? En waarom? Deel ook wat jij een mooi woord vindt in het Nederlands en waarom.
  • Kijk zeker ook eens rond op internet, daar is veel te vinden aan tips en tools die je kunt gebruiken. Bijvoorbeed deze website: https://sites.google.com/sgsint-niklaas.be/corona/okan

Idee 3: Bid samen

Vraag eens of het kind het fijn als je een kort gebed bidt. Dank God voor het kind en bid voor rust en vrede, voor bescherming tegen het virus.

Idee 4: Geef ideeën door die het kind thuis kan doen

Op het internet komt van alles langs aan tips die je met kinderen kunt doen. Ga eens na welke haalbaar zijn voor het kind in deze context. Welke wij al vonden:

Corona Educatief : Een initiatief in Sint Niklaas, waar zowel toffe tools staan voor huiswerkhulp maar ook heel leuke ideeën te vinden zijn voor in de vrije tijd.

Sport en spel voor in huis: Team-up van warchild weet hoe je kinderen in moeilijke tijden moet steunen. Zij pasten hun team-upspel- en bewegingsoefeninen aan voor de coronacrisis. Want spelen en bewegen kan kinderen goed helpen om moeilijke tijden het hoofd te bieden

De Gave online club: Elke week komt een nieuwe aflevering online van de digitale kinderclub voor vluchtelingenkinderen. Er is een filmpje van een Bijbelverhaal en bij elk verhaal zijn twee opdrachtjes.

Kinderprogramma Syrische kerk: De Syrische kerk in Mechelen (Christus voor Alle Naties) heeft elke zondag om 16.00 uur een Bijbelprogramma voor kinderen. Te vinden op Facebook.

Kinderdagen journaal Bijbelhuis: Het Bijbelhuis in Antwerpen was elke weekdag van de eerste Paasvakantieweek online. Je kunt de filmpjes terugvinden op YouTube.

Idee 5: Wees creatief, en bedenk iets leuks voor hen. Bijvoorbeeld:

Bezorg (op een veilige manier uiteraard) iets leuks wat door de brievenbus past. Een setje kleurplaten met potloden, een tekenblok met tekenpotloden, een leuk stickervel, een vliegtuigje van foam, ….  Of vul een klein tasje met een spelletje dat makkelijk aan te leren is (bijvoorbeeld Uno, Halli Galli, Set) of met wat leuke knutselspullen en zet het voor de deur.

Woon je bij het kind in de buurt? Zet een speurtocht uit en laat het kind die doen met zijn/haar gezin. Als je taal gebruikt: maak korte, eenvoudige zinnen en zorg dat je zeker bent dat ze het kunnen begrijpen. Bij twijfel niet doen ;-). Maak zoveel mogelijk gebruik van symbolen en foto’s.

Woon je veraf? Stuur dan een leuk kaartje met de post, of laat een spelletje bezorgen als cadeautje, of stel een leuk pakketje op dat je via de post verstuurd.

En ook hier: zet vooral je eigen creativiteit in, en/of maak gebruik van bruikbare ideeën op het internet. Wil je afstemmen of iets geschikt kan zijn? Je mag altijd contact opnemen met Eline: eline.hoolsema@ejv.be

Ps:  de eerste twee tips (sport en spel voor in huis + de Gave online club) hebben we via Stichting Gave Nederland. Er staan nog meer tips op hun website, neem er zeker een kijkje. 

Ps2: een dankjewel aan Hanna de Wulf voor de huiswerktips! Zij belt twee keer per week een half uurtje met de Syrische Zahra (niet haar echte naam). Zahra zit in het eerste leerjaar en spreekt thuis geen Nederlands. Hanna hielp haar voor corona al met haar huiswerk, en probeert dat nu zo goed mogelijk te doen via de telefoon. Ze babbelen, zodat Zarah haar Nederlands kan blijven oefenen, lezen samen boekjes en maken sommen.

Geef een reactie