Activiteiten

Kinder- en jongerenwerkersdagen 2021

06/02/2021 10:00
06/03/2021 10:00
Thematitel: Gods hart klopt...

Gods hart klopt voor jonge mensen.
Corona kan onze plannen dan wel flink in de war sturen, het verandert niets aan de passionele manier waarop Gods hart klopt voor de jongste generatie. Doorheen het leven van Jezus ontdekken we hoe Hij jongeren bij Gods missie betrekt en zien we Zijn grote hart voor kinderen. 

Net in deze uitdagende tijden vinden we het belangrijk om ons als kinder- en jongerenwerkers opnieuw te laten raken door het hart van God voor die kinderen en jongeren. Dat is exact wat we tijdens deze editie van de kinder- en jongerenwerkersdagen willen doen. 

We doen dat door een uitgebreid aanbod van acht digitale ontmoetingen boordevol creatieve werkvormen. Twee dagen vol thema’s waarmee we jou willen bemoedigen. Ook in deze tijd. Deelnemen is volledig gratis, maar inschrijven is wel noodzakelijk. We vragen om op voorhand aan te geven welke sessies je wens te volgen. De sessies worden niet opgenomen en zullen achteraf dus niet terug te kijken zijn.

Heb je een vraag? Bekijk de meest gestelde vragen hier. 

OPENING DAG 2

Prof. Dr. Jos de Kock (1978) is praktisch theoloog en godsdienstpedagoog. Hij is werkzaam als hoogleraar praktische theologie aan en tevens rector van de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven. Jos de Kock is coördinator van het onderzoeksinstituut ISREYM aan de ETF Leuven: Institute for the Study of Religious Education and Youth Ministry. Jos de Kock is getrouwd met Belianne Versluis. Samen hebben zij drie (pleeg)dochters. Jos vertelt: “Wat goed jongerenwerk precies is en hoe dat eruit ziet is een centrale vraag in mijn werk. Wat duidelijk is is dat een “one size fits all” aanpak niet bestaat. Ik geef graag een godsdienstpedagogische inleiding op het centrale thema van deze jongerenwerkersdag:  “Doe alles wat je doet, doe dat voor de Heer en met heel je hart”. Het thema verwijst naar drie belangrijke onderwerpen: het waarom van je jongerenwerk, het hoe van je jongerenwerk en de persoon van de jongerenwerker. In de inleiding zal ik verschillende visies op deze drie onderwerpen belichten.”

OUTDOOR JEUGDWERK

Wil je graag eens iets nieuw, iets verfrissend (in de winter effectief zeer fris!) en iets uitdagender doen met je jeugdgroep? Diede Smits en Levi Demaerel geven je tips hoe je een goede outdooractiviteit (lees: hike) in elkaar kan steken. Alles van bepakking, routebepaling, weersomstandigheden,... geen enkel onderdeel is hen vreemd. Samen zullen ze je dan ook verder kunnen helpen met al je vragen.

CREATIEF AAN DE SLAG

Heb je alle materialen in de aanslag? Handen uit de mouwen! In deze workshop gaan we onder leiding van Hanna Van den Brande gelijktijdig aan de slag met multi-inzetbare knutselideeën voor op kamp of in de kinderclub. Wat dacht je bijvoorbeeld van een set emoticons die je bij elk verhaal kan inzetten? Knutsel gezellig mee en laat je inspireren! 

BEFORE BABEL: EEN GEMEENSCHAPPELIJKE TAAL (VINDEN)

Elk kind, elke jongere dat naar je werking komt zit anders in elkaar, met een unieke combinatie van persoonlijkheid, talenten en opvoeding. Het is daarmee soms een uitdaging om te zorgen dat je programma afgestemd is op iedereen. Tegenwoordig komt daar steeds vaker de extra uitdaging bovenop dat niet iedereen dezelfde moedertaal en culturele achtergrond heeft. 

De kunst is om een gemeenschappelijke taal te vinden, zodat iedereen tot zijn/haar recht komt en je werking verrijkt wordt door de aanwezige diversiteit. Taal is daarbij meer dan de juiste woorden kiezen. Dat zullen we samen nader gaan bekijken in deze workshop. Centraal staan communicatie, cultuur, conclusies en capaciteiten. 

Het is een praktische workshop waarbij je zelf actief zal zijn. 
Door praktijkvoorbeelden, oefeningen en achtergrondinformatie kan je (hopelijk) na de workshop met andere woorden communiceren en is het gemakkelijker anderstaligen bij je werking te betrekken. 

Hieronder nog eens alle info over de Kinder- en Jongerenwerkersdag van 6 februari. Heb je die gemist? Zorg dan dat je er zeker bij bent op 6 maart!

Was je er wel en wil je nog even een reactie of vraag voor de sprekers achterlaten? Zeker doen!

OPENING DAG 1

Gods hart klopt voor kinderen en jongeren! Na een ludieke opener laten we Karin Charlet daarover aan het woord. Hoe kan je gehoor geven aan dat kloppende hart? Hoe open je je oren? Hoe kan je Gods bril opzetten? Karin spreekt vanuit haar kloppende hart voor de kansarme gezinnen waar ze zich met Love in Action voor inzet.

VEILIGHEID & INTEGRITEIT

Zijn kinderen en jongeren volgens jou in staat om zelf aan te voelen wanneer een situatie veilig of verkeerd is? Neem je mening mee naar deze workshop en ga met elkaar in gesprek. Evelien van Geel, het aanspreekpunt Integriteit van het EJV zal het gesprek leiden en kruiden met haar inzichten uit het integriteitsbeleid.

GELOOF & WETENSCHAP

Geloof en wetenschap is zo’n thema dat ofwel gemeden wordt ofwel tot hevige discussies leidt. Toch hebben tieners en jongeren er vaak serieuze vragen rond. Mattias Demaerel geeft je tips en tricks over hoe je dit thema op een gezonde manier kan aanbrengen in je jeugdwerk. 

VRIJHEID & SCHULDGEVOEL

Het evangelie betekent vrijheid. En toch zien veel christenen (jong én oud), wanneer ze terugkijken op hun verleden, een slagveld van kleine geloofsoverwinningen en heel wat nederlagen. Hoezo vrijheid…? 

Maarten zal met jullie nadenken over evangelie, vrijheid en schuldgevoelens. En vooral… de connectie maken met ons onderwijs richting kinderen en jongeren. Welk beeld van het evangelie geven we hen mee? 

Het seminar zal gedeeltelijk bestaan uit onderwijs. Daarnaast uit vragen en open gesprek waarin we samen zoeken en zo een geestelijk vuurtje doen branden.

Locatie: België

Contactpersoon :

Rebecca Cauwels

Updates

Geef een reactie