Ideeënplein

Nog geen stemmen

waterspelletjes in ruimtethema

Lizanne Monsuur
Thema: ruimte

inleiding: In de ruimte is water heel belangrijk om te kunnen overleven. Onze astronaut gaat naar allemaal verschillende bestemmingen deze week maar daarvoor moet hij een heleboel water opslaan. Dus is het in dit spel de bedoeling om zoveel mogelijk water te verzamelen voor hem. De kamer die het meeste water verzamelt bij zijn leiding aan het ruimtestation wint het spel.

Deelnemers: Het spel wordt per kamer gespeeld. Dus zijn er 10 groepjes met hun vaste leiding. Het is de bedoeling dat één leiding de kamer doorheen de spelletjes begeleid (in hun planeet)om het water te verzamelen. De andere leiding staat aan het ruimtestation (midden veld) om het verzamelde water bij te houden. ( de leiding kan doorheen het spel gewisseld worden van plaats)

thema- inkleding: Ze gaan de Astronaut helpen om zoveel mogelijk water te verzamelen voor zijn ruimtereis.

Spelverloop: Het spel zal plaats vinden op het grasveld dat verdeeld is in twee helften. Eén zijde is voor de jongens en de andere zijde is voor de meisjes. In het midden van het veld ligt het ruimtestation ( zal aangeduid worden met lint en eventueel een tafel) waar van elke kamer één leiding staat. Tijdens dit spel is elke kamer een planeet, die zich afhankelijk van de leeftijd van de kinderen ver of dichterbij het ruimtestation bevind. Bij elk spelletje is het de bedoeling om van hun planeet over te lopen van hun planeet naar het ruimtestation terwijl ze een opdracht uitvoeren.

SPELLETJES:

(samenwerken) Ze gaan in een rijtje achter elkaar staan en moeten een gevuld bekertje met water doorgeven: boven het hoofd , onder de benen door, de achterste sluit weer van voor aan. Het water dat resteert mogen ze in de fles doen

→ Als je een raket bestuurd moet je een heel vaste hand hebben en mag je niet bibberen enzo, dat is met dit bekertje net hetzelfde , we gaan deze helemaal gevuld doorgeven maar boven het hoofd en onder de benen door!

  1. samenwerken) iedereen moet een slok water in zijn of haar mond nemen en met haasje over het water naar het ruimtestation brengen. Als laatste sluit je van voor terug aan. Wat nog over is mogen ze uit spugen in de fles

→ de zwaarte kracht is weg dus als je het gewoon in een bekertje laat zweeft het water weg dus moeten jullie het in je mond doen!

  1. (samenwerken) De kinderen gaan in een rijtje op hun rug liggen met de benen in de lucht. Met hun voeten geven ze een natte spons door. De achterste sluit weer aan van voor tot ze bij het ruimtestation zijn en de spons mogen uit wringen.

→ ook in de ruimte doen ze de afwas maar niet met de handen maar het de voeten!

  1. individueel) Een natte spons tussen de bovenbenen houden en niet vasthouden of laten vallen, gebeurt dat toch moeten ze opnieuw beginnen. Geraken ze er mogen ze de spons uitwringen boven de fles/emmer.

→ Soms moet je heel dringend naar het toilet maar als je midden in een reis zit gaat dat niet altijd. Hier moet je de spons tussen de benen houden en je moet hard genoeg dicht pitsen zodat hij niet valt, maar ook weer niet te hard want dan ben je helemaal nat!

  1. (samenwerken) Ze moeten per 2 een waterballon naar de overkant brengen zonder de handen te gebruiken. vb, nek, buik, rug . Geraken ze aan het ruimtestation mogen ze de waterballon laten knappen boven de fles

→ Nu gaan we waterdruppels naar de overkant brengen maar deze zijn heel breekbaar en kan je niet met de handen aanraken dus moet je per 2 deze waterdruppels overbrengen zonder deze aan te raken met de hand!

  1. (samenwerken) Verspreid staan over de afstand ( mag zelf de afstand tussen elkaar kiezen: verder uit elkaar is meer risico maar wel sneller) en een doorweekt t-shirt gooien naar elkaar om dan uit te wringen. Voor een 2de keer word het t-shirt een door de leiding terug nat gemaakt. Als het op de grond valt moeten ze opnieuw beginnen

→ Nu gaan we de was doen, jullie mogen eerst zelf een tactiek bedenken om het t-shirt over te brengen, ga je ver uit elkaar staan ben je er sneller maar is er meer kans dat je hel laat vallen!

  1. (individueel) nat t-shirt aantrekken (armen en hoofd erdoor) en op handen en voeten overlopen, daar uitwringen boven de fles

→ een andere manier om de was daar te krijgen is door deze gewoon aan te trekken en dan over te lopen, je armen en hoofd moeten erdoor!

  1. (individueel) een natte spons op je hoofd leggen en overlopen zonder deze aan te raken of te laten vallen, valt hij toch moet je opnieuw beginnen.

→ Ook je evenwicht is zeer belangrijk als astronaut, prinsessen krijgen een boek op hun hoofd maar wij leggen een spons op ons hoofd en lopen dan over, maar wel rusti want als hij valt moet je opnieuw beginnen!

  1. Extra speeltje voor een bonuspunt : de leiding moet een bevroren T-shirt zo snel mogelijk aan krijgen en naar het ruimtestation lopen, de eerste die daar geraakt en het t-shirt weer uitdoet krijgt de kamer x aantal hoeveelheid water extra.

→ er kan nog van alles gebeuren met de uitslag, nu is het de leiding hun beurt !

Downloads

BestandsnaamGrootte
Microsoft Office document icon definitievespelfichel.doc52.5 KB

Geef een reactie