In het Kidsmagazine van Zomer 2023 lees je een stukje uit het interview met Anou. In dit artikel kan je al haar tips terugvinden!
Anou is een echte Ik Luister-expert en werkt sinds kort bij het EJV. Ze weet heel veel over het belang van ECHT en GOED luisteren. Lees gauw verder als ze meer over zichzelf vertelt EN heel wat tips voor ons heeft!
1. Wil je je eens voorstellen?
Mijn naam is Anouschka Troch, maar iedereen noemt me Anou, en dat mag jij dus ook. Ik ben 33 jaar en ben, zolang ik me herinner, lid van de Evangelische Kerk van Kortessem.
2. Hoe komt het dat je zoveel over ons jaarthema “Ik Luister” weet?
Sinds kort werk ik bij EJV als integriteitsmedewerker. Dit is een moeilijk woord om iemand te omschrjiven die graag naar anderen luisteren wil en hen verder wil helpen in het zoeken naar oplossingen.
Dit ‘luisteren’ mocht ik leren op mijn vorige job: ik was bijna 10 jaar lang leerkracht wiskunde en wetenschappen in het middelbare onderwijs. Ik werkte in het gewone onderwijs, maar voornamelijk ook in OV4: dit zijn klassen voor kinderen met autisme die normaal tot hoogbegaafd zijn. Dankzij deze fantastische jongeren mocht ik leren om écht goed te luisteren. Dit was nodig om te ontdekken wat zij nodig hebben om mijn lessen te kunnen volgen.
Ook maakte ik deel uit van het crisisteam op school: als een leerling het moeilijk had, mocht ik hem of haar opvangen en hen beluisteren. Mijn taak bestond er uit hen te helpen om rustig te worden, om nadien hen terug te begeleiden naar de les. Die job was erg uitdagend en superleerrijk! En het heeft me vooral geleerd om goed te luisteren naar de boodschap die achter iemands woorden of daden schuilt.
Deze manier van luisteren neem ik graag mee naar mijn nieuwe job bij EJV. De vraag hoe we goed naar de kinderen en jongeren kunnen luisteren houdt mij dus heel erg bezig.
3. In het vorige Kids Magazine stond een Ik Luister-test. Heb je nog wat tips voor kinderen die graag wat willen oefenen met luisteren (naar elkaar – of naar hun ouders)?
Mijn leerkracht leerde me ooit dat ‘wie start met oordelen, stopt met luisteren’. Het is dus erg belangrijk, wanneer iemand zijn verhaal durft te vertellen we op de volgende dingen letten:
- Laat de persoon uitspreken: onderbreek dus enkel als je een vraag wil stellen die hetverhaal duidelijker maakt.
- Plaats jezelf in de situatie van de andere: misschien heeft hij of zij heel erg moeilijkdingen doorstaan in het verleden, het is belangrijk om dan begripvol te zijn.
- Wacht met het geven van advies: vaak willen mensen dat je gewoon luistert. Het geven van advies is daarom niet altijd nodig.
- Bid voor hen en wijs hen de weg naar de Heer: wanneer je merkt dat iemand openstaat hiervoor, bid dan samen met hen. Breng deze mensen dichtbij God en wijs hen de wegnaar de Ware Trooster.
Soms is het wel nodig om iemand advies te geven. Voordat je dit doet, is het belangrijk om een goede relatie op te bouwen. Het is namelijk makkelijker om advies aan te nemen van iemand die jou en je situatie goed kent en begrijpt.
4. Als kinderen moeten we al op heeeeeel veel plekken stil zijn en luisteren: op school, thuis, in de kerk. Soms gaan onze gedachten dan alle kanten op. Welke tips heb je om onze aandacht vast te houden?
Voor mij persoonlijk helpen twee dingen om mijn aandacht erbij te houden:
1. Als ik merk dat ik weinig focus heb, zet ik mijn timer op 15 minuten. Ik neem mezelf dan voorom gedurende die 15 minuten mijn best te doen om mijn aandacht op mijn taak te houden. Als 15 minuten te lang is voor jou, kan je natuurlijk je timer ook op 10 of 5 minuten zetten. Als je dit een paar keer na elkaar doet, met telkens een kleine tussenpauze, krijg je heel wat gefocust klaar!
2.Door een hoofdtelefoon met instrumentale (worship)muziek op te zetten, elimineer ik de geluiden van buitenaf. Dit helpt me na een drukke dag om mijn focus op mijn huis-of leeswerk te houden. Misschien zijn deze tips ook voor jou het proberen waard?
5. We willen graag naar God luisteren en weten dat Hij ons ook horen wil. Wat kan ons helpen in gesprek met God?
Voor mij persoonlijk is afleiding het grootste probleem wanneer ik met God in gesprek wil gaan. Mijn gsm die oplicht, mijn gedachten die heen en weer gaan, misschien word ik door iemand aangesproken of gaat de deurbel plots. Allemaal prikkels die me weghouden van mijn gesprek met God.
Wat mij het beste helpt om in gesprek te blijven is de tip van de hoofdtelefoon, maar ook regelmaat. Zo zorg ik ervoor dat ik iedere avond voor het slapengaan wat gelezen heb (= luisteren naar God) en met God gesproken heb. De ene avond is dit al wat langer dan de andere.
Maar ik bewaar die praatmomenten met God niet altijd tot de avond. Wanneer ik overdag bijzondere momenten meemaak, dank ik de Heer. Wanneer ik hoordat er iemand in nood is, bid ik tot Hem. Mijn relatie en spreken met Hem gebeurt doorheen meerdere momenten per dag, net zoals ik dat ook doe met mijn andere vrienden.
6. Wat wil je verder nog aan EJV kids zeggen?
Ik vind het bijzonder dat jij dit interview leest. En dat je misschien overweegt om jouw luisterhouding beter te maken. De wereld wordt een stuk mooier als mensen leren bidden en leren om oprecht te luisteren.
Ik geloof dat Jezus dat ook deed. Jezus luisterde zo goed dat Hij wist wat er in de mensen hun harten speelde. Zo weet Hij dat ook van jou.
Misschien wil jij graag een goede luisterende vriend(in) worden, weet dan dat Jezus ook altijd een luisterend oor voor jou heeft.
Hij is er voor jou, altijd!