Nieuws

Kleedje voor Vrijheid; FAQ

FAQS

Wist je dat er vandaag meer slaven zijn dan op eender welk ander moment in de geschiedenis? 

Met KLEEDje voor Vrijheid willen we hier iets aan doen. We zamelen geld in door middel van een sponsoractie voor de organisatie Cherut die strijdt tegen mensenhandel. Specifiek strijden ze tegen de handel van vrouwen in de prostitutie.

Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over Kleedje Voor Vrijheid. Jouw vraag staat er niet tussen? Laat van je horen!

Kunnen mannen en jongens ook meedoen?

Natuurlijk! Een jurk dragen vinden ze misschien wat gek maar een das dragen kan wel! Een beetje vreemd om dit te combineren met je casual jeans? Misschien start je wel een nieuwe trend!

Mag ik ook een rok dragen?

Nee, de uitdaging is echt om een hele maand lang enkel jurken te dragen. Een rok mag dus niet. Het is een heel pak lastiger om enkel jurken te mogen dragen. Je opties zijn beperkter. Maar misschien helpt het om dat ongemak te vergelijken met wat de slachtoffers van mensenhandelaars meemaken?

Ik voel me niet zo goed bij sociale media en om mezelf in de kijker te zetten. Kan ik ook sponsoren op een andere manier? 

Je kunt aan je omgeving vertellen waarom je meedoet en anderen aansporen om mee te doen! Ook kun je een bijdrage geven aan Kleedje voor Vrijheid, om Cherut vzw rechtstreeks te sponsoren. Leg bijvoorbeeld het geld dat je maandelijks uitgeeft aan kledij apart en gebruik het als bijdrage aan Cherut vzw.

Ik heb niet zoveel kleedjes. Moet ik dan speciaal voor december nieuwe kleedjes kopen?

Nee hoor, je kunt ook een das dragen! Laat je dat liever over de mannen in je omgeving? Wees dan creatief! Combineren combineren, wie zijn best doet zal het leren. Het is nu eindelijk hét moment om met je zus of vriendin van garderobe te wisselen!

Het is toch veel te koud voor kleedjes in december?

Aha! Daarom zijn panty's uitgevonden!

Maar al de winkels zijn dicht! Wat nu?

We geven je graag enkele tips!

1. Al aan tweedehands kledij gedacht? Goedkoper en ecologisch! Via sociale media of 2dehands.be kun je hele leuke jurken vinden.

2. Ga die kast van je mama, zus of vriendin maar eens uitpluizen.

3. Je kunt ook online shoppen! Neem zeker een kijkje in de webshop van (plaatselijke) Belgische winkeltjes en niet enkel die van grotere, bekende ketens. Zo steun je ook de kleine zelfstandige! Bij de productie van kledij komt er vaak ook slavernij aan te pas. Probeer dus uit te kijken naar merken of winkels die hier mee tegen strijden. Kwestie van niet datgene aan te moedigen waar we net actie voor willen voeren.

4. Ga je voor de échte uitdaging? Draag de hele maand maar 3, 2 of zelfs maar 1 jurk!

Kunnen (mijn) kinderen ook meedoen?

Natuurlijk. Leg op hun niveau uit wat de actie betekent en hoe ze kunnen helpen. Een jongetje met een strikje en een jogging, schattig toch? Ze leren bij over hoe je anderen kunt helpen, dat wij vaak in een bevoorrechte positie zijn en dat ook zij hun steentje kunnen bijdragen in deze samenleving. Je zou verbaasd zijn over hoe aanstekelijk ze zullen vertellen over deze actie!

Hoe knoop ik een das?

Nog meer vragen? >> rebecca.cauwels@ejv.be


Geef een reactie