Nieuws

Tollenaars kunnen de boom in

Hildegard (19) schreef dit artikel. Ze is ETF-studente. In mijn vrije tijd is ze vaak aan het tekenen. Ze heeft een interesse voor Oost-Aziatische culturen zoals die van Japan of Zuid-Korea. Verder houdt ze heel erg van K-pop en Christelijke rap/hiphop!


Tollenaars kunnen de boom in!

Sommige beroepen zijn door niemand geliefd. Politici, belastingontvangers, inspecteurs, … noem maar op. Ze worden niet graag gezien. Zacheüs was ook zo iemand. Hij was een tollenaar, dat is een soort belastingontvanger uit de tijd van Jezus. Vaak vroegen tollenaars meer geld dan echt nodig was. Dat ging dan in hun eigen zak. Logisch dat veel mensen een hekel aan hem hadden, toch? Zacheüs had hierdoor waarschijnlijk niet veel vrienden.

Nu, op een dag hoorde Zacheüs dat Jezus in de stad was. Iedereen ging naar hem kijken. Zacheüs was erg benieuwd, maar kon helaas niet over de menigte heen kijken, want hij was aan de kleine kant. Natuurlijk gingen mensen niet even opzij staan voor Zacheüs, want Zacheüs was een tollenaar.

Hij liet zich echter niet ontmoedigen en klom in de dichtstbijzijnde boom.  Zo graag wilde hij Jezus zien. Je kunt je misschien voorstellen dat het een beetje ongepast is voor een tollenaar om in een vijgenboom te klimmen. Net zoals een politicus, netjes in pak, ook niet zo snel op een conferentietafel zou gaan staan. Toch deed Zacheüs het en – oh nee – Jezus zag hem zitten. Awkward.

Maar wat Jezus dan tegen hem zegt, had niemand verwacht: “Zacheüs, haast je en kom naar beneden, want ik wil in je huis eten.” Zacheüs valt bijna uit de boom, want hij wil Jezus maar al te graag ontvangen. In zijn blijdschap vergeet hij helemaal dat hij op een tak zit.

Voor het eerst in tijden krijgt hij bezoek, en het is niet zomaar iemand. Van alle mensen is het Jezus die bij hem wil komen eten! Wauw. Wat moet Zacheüs blij zijn geweest! De omstanders echter, zijn er minder blij mee. Ze vinden het zelfs schandalig. Jezus die zich inlaat met zondige types, dat is echt not- done.

Na een maaltijd met Jezus, is er iets speciaals binnenin Zacheüs gebeurd. Hij geeft de helft van zijn bezit aan de armen en betaalt iedereen die hij ooit teveel heeft gevraagd, het vierdubbele terug. Zacheüs is een ander mens geworden! Vanaf dat moment konden de mensen hem niet meer vies aankijken, want hij had zijn best gedaan om alles weer goed te maken.

Hoe denk je dat die boze omstanders zich nu voelden? Schaamte, omdat ze zo mopperden? Of hoopten ze stiekem dat het nooit gebeurd was, en dat ze nu nog steeds de schuld op Zacheüs konden steken? Misschien waren ze ook wel blij, dat Jezus ervoor had gezorgd dat ze hun geld terug hadden gekregen.

Wat was nu echt rechtvaardig geweest? Had Jezus niet beter een uitbrander aan Zacheüs gegeven? Of was het juist eerlijker om hem een kans te geven en hem uit zichzelf alles terug te laten betalen?

Soms is de metamorfose van een ander niet zo welkom bij ons, omdat het ons doet realiseren dat we zelf ook nog wel wat zouden kunnen veranderen.

Geef een reactie