Nieuws

BLOG: Daar kon ik geen nee op zeggen!

WanNEEr?

Leven tot Gods eer betekent niet altijd overal ja op zeggen. Nee zeggen is minstens even belangrijk! Maar wanneer kwets ik iemand als ik nee zeg, en wanneer bescherm ik mezelf als ik nee zeg? Hier komt dan vaak de aap uit de mouw, want we weten zeker wel dat we soms nee moeten zeggen, maar wanneer? Dat ligt ietsje moeilijker.

Ik wil NEE!

Elke situatie is anders, maar het helpt je om bij elke keuze die je moet maken twee vragen te stellen: Wat wil ik? En wat wil God? Stel je eens voor dat je op een fuif bent, je beste vrienden zijn mee en de muziek staat scherp, op een gegeven moment willen je vrienden dat je, omdat ze denken dat je niet durft, vijf adjes achtereen moet drinken. Wil je dit zelf niet? Nee is dan de boodschap! Want vergeet niet dat je een vriendelijk persoon kunt zijn en alsnog nee kunt zeggen. Durf voor jezelf te staan in wie je bent. Wij zijn vrijgemaakt door Jezus! Waarom zouden wij ons nog laten gevangen zetten door anderen?

Maar verleiding maakt iedereen mee, zelfs Jezus. Dus wat als je nu zelf geen persoonlijk probleem hebt met een adje te doen, omdat je het zelf eigenlijk wel leuk vindt? Dan is het belangrijk om de tweede vraag te stellen. Wat wilt God dat ik doe? De Bijbel kan je helpen om Gods stem hierin te verstaan. De christenen in Efeziërs hadden hier ook wat hulp bij nodig. “En drink niet te veel wijn, want dan ga je zeker domme dingen doen.” God spreekt doorheen Zijn woord! Hij wil het beste voor jou, want wees eens even heel eerlijk voor jezelf… dan weet je eigenlijk best wel wat God wilt op zo een moment. Gods geest spreekt zo tot je geweten.

Daar is niks mis mee!

Sommige keuzes zijn niet zo zwart-wit of gaan niet om wel of niet mogen. Zo was het een tijd geleden bijna paasvakantie en mijn zus ging trouwen op dat moment. Twee weken voor de trouw stelde mijn meter voor om mij mee te nemen op reis naar Israël! Daar kon ik geen nee op zeggen, maar mijn zus vond het wel heel belangrijk dat ik op haar trouw aanwezig zou zijn. Er is niks mis met naar Israël gaan, maar mijn zus trouwt maar één keer. God riep mij om er voor mijn zus te zijn.

Nee = Nee

Balans is de sleutel tot dit leven. Want te veel is bijna nooit goed. Onthoud bij elke keuze wat je zelf wilt en wat God wilt. En onthoud dat God je nooit alleen laat in deze keuze. In 1 Korintiërs 10 staat “God is trouw en zal niet toestaan dat u boven uw krachten wordt beproefd: Hij geeft u met de beproeving ook de uitweg, zodat u haar kunt doorstaan." Daarnaast geeft Hij ook mensen rondom je die je voor wijsheid kunt vragen. Zij willen jou graag helpen. En als je dan gekozen hebt? “Laat jullie ja ja zijn, en jullie nee nee; wat je daaraan toevoegt komt voort uit het kwaad.” (Mattheüs 5:37)


Samuël Maeyens
Student aan de Evangelische Faculteit Leuven (ETF) - www.etf.edu

Geef een reactie