Nieuws

BLOG - Help, ik ben bang!

‘’Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank Hem in al uw gebeden.’’
Filippenzen 4:6 (NBV)

Gewoonlijk ben ik een redelijk zorgeloos persoon. Vaak voel ik me onsterfelijk en geniet ik van de ‘’relaxtheid’’ van het bestaan. Soms zijn er echter momenten dat dat allemaal wegvalt. Dan krijg ik paniekaanvallen en is er voor mijn gevoel niks meer zeker. Ik ben dan bang om de controle over mijn leven te verliezen. Ik geloof dat iedereen die angst wel kent: controle verliezen. En dan praat ik niet alleen over je school of werk, maar vooral over je gedachten en gevoelens. Soms is een gevoel zo sterk aanwezig dat je het niet meer in de hand hebt en dan sta je machteloos. Of er kan een gedachte zijn die je opvreet en je kan er niet aan ontkomen. Ik heb geleerd dat er dan maar één ding overeind blijft staan en zeker is: geloof.

In mijn leven tot nu toe ben ik over weinig bezorgd geweest: school lukte me wel, geld was geen issue en populair zijn op de middelbare school was wel belangrijk, maar ik maakte me er weinig zorgen om. Die zorgeloosheid heb ik gelukkig nog steeds, maar er zijn momenten waarop ook ik de controle dreig te verliezen. Ik heb tijden gekend in mijn leven dat ik zo veel angstaanvallen had dat ik niks meer kon. Ik geloofde dan dat alles om me heen zomaar kon instorten en ik mezelf helemaal kwijtraakte. Kortom: Ik was bang de controle te verliezen over mezelf en eigenlijk had ik die al verloren. 

Die angst kan verschillende redenen hebben: schuldgevoel, trauma, overspanning, fobie, depressie, etc. Wat de reden van je bezorgdheid of angst ook is, er zijn een paar universele dingen die echt helpen:

Ten eerste: met iemand praten. Praat met iemand die je vertrouwt en ervaring heeft en lucht je hart bij diegene. Dit kan een pastoraal werker van je gemeente zijn, je ouders of een hulpverlener. Als je blijft zitten met je angst, gaat het fout en raak je in een neerwaartse spiraal. God heeft andere mensen geschapen om Zijn beelddragers te zijn en Zijn liefde te vertegenwoordigen. Maak gebruik van Zijn creatie!

Ten tweede: Memoriseer Bijbelverzen die je helpen en die je kan opzeggen als je in een dieptepunt zit. Het vers bovenaan het artikel is voor mij afgelopen periode enorm tot steun geweest. Je bezorgdheid gaat niet weg door het vers constant op te dreunen, maar hoe vaker je het tegen jezelf uitspreekt, hoe meer je het gaat geloven.

Tot slot: Besef dat je kwetsbaar bent en de controle niet hebt. Besef dat het waar is dat alles om je heen zomaar kan instorten. Vecht niet tegen die gedachte, want ten diepste is het waar. Geliefden kunnen sterven, je kan ziek worden, mensen kunnen je verlaten. Er is slechts één iemand die altijd bij je zal zijn: Jezus. Hij heeft de controle. Investeer daarom in je relatie met Hem, want die blijft voor eeuwig. Zodra je je meer op die eeuwigheid focust, zal je merken dat de dingen die nu spelen in een heel ander perspectief worden gezet.

Dit is hetgeen ik graag met jullie wil delen. Ik wil graag tot slot nog zeggen dat als je kampt met een angststoornis, depressie of burn-out je niet moet wachten met hulp zoeken. Die strijd kan je niet alleen strijden.
 

- - - 

Mijn naam is Arthur Rebel, ik ben 19 jaar en ik studeer theologie aan de ETF. Ik houd enorm veel van niksen, hetzij alleen, hetzij met vrienden. Daarnaast game ik graag en houd ik wel van een goed boek op zijn tijd. Het meest houd ik natuurlijk van Jezus!

EJV wil op EJV.be een bijdage leveren aan het gesprek over christelijke thema’s. Omdat wij het belangrijk vinden theologiestudenten van de ETF een platform te geven om te oefenen in het publiceren van teksten, publiceren wij regelmatig artikels van hun hand. Elke auteur schrijft in eigen naam. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Geef een reactie